Конгресмени и медии в САЩ призовават за военна намеса в Мексико срещу картелите

След клането на две семейства Мормони в Северно Мексико, в което бяха убити три жени и шест деца, американски конгресмени и медии призоваха за военна намеса в Мексико, за сдържане на това, което те определиха като "терористични актове на наркокартелите".


Речите на републиканските конгресмени подкрепиха предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп " да подпомогне Мексико с военни и въоръжение за война срещу трафика на наркотици ". Предложението беше отхвърлено от президента на латиноамериканската страна Андрес Мануел Лопес Обрадор.


В интервю за Fox News американският сенатор Том Котън заяви: "Ако мексиканското правителство не може да защити американските граждани в Мексико, може да се наложи САЩ да вземат нещата в свои ръце."

 

Според законодателя от Арканзас "Стратегията на президента Лопес Обрадор може да проработи в една приказка за деца, но единственото нещо, което може да противодейства на куршумите, е повече и по-големи куршуми".


От своя страна републиканският сенатор Линдзи Греъм заяви, че ще предложи законова реформа, която да квалифицира мексиканските картели като терористични организации.


"Наредих на екипа си да провери дали мексиканските картели са или не са терористични организации според рамките на американското законодателство. Ако не са, бих искал да ги направя такива", каза той.

 

В подобен смисъл Дейвид Глау, заместник-секретар на Националната сигурност на САЩ, заяви пред Сената: „Насилието и презрението към човешкия живот, които тези престъпни организации показват, е толкова брутално и плашещо, колкото на всяка терористична организация по целия свят. "


В редакционна статия за „картелизацията на Мексико" американският вестник Wall Street Journal дори призова „за военна намеса на мексиканската територия заради заплахата".

 

"Ако Мексико не може да контролира своята територия, САЩ ще трябва да направят повече, за да защитят от картелите американците в двете страни. DEA (Администрацията за контрол на наркотиците) трябва да може да открие самоличността и местонахождението на тези, които са поръчали или извършили убийствата в понеделник. Гарантирането на тяхното изчезване би било знак, че правосъдието в САЩ има дълъг обхват. Не бива да се изключи и военна операция на САЩ ", заяви вестникът от Ню Йорк.

Станете почитател на Класа