Показаха прототипа на супертежкия руски самолет, който ще замени съветския гигант Руслан

В момента Русия разработва нов супер тежък товарен самолет, предназначен да замени емблематичния Антонов Ан-124 Руслан, съветският самолет, който се използва и в момента.

 

Това е „Слон", самолет способен да превозва полезен товар от 180 тона - с 60 повече от предшественика си - на разстояния до 7000 километра и със скорост 850 километра в час.


Централният авиохидродинамичен институт Жуковски (ЦАГИ), най-големият технологичен център на руската аерокосмическа индустрия, работи върху дизайна на "Слон" и вече разкри мащабен метален модел.


Прототипът с широчина 1,75 метра и 120 килограма ще премине през различни аеродинамични тестове през следващите месеци, за да се проверят очакваните спецификации на полета.


"Това, което отне най-дълго време, е работата по крилата, които се отличават със сложната си форма в пространството, за да се осигурят високи аеродинамични характеристики в круизните режими", каза Андрей Сидоров, заместник-директор на технологичния отдел за експериментално производство в ЦАГИ.

 

Няколко самолета са надминали по капацитет Ан-124 Руслан от времето неговата комерсиализация през 80-те години, но друг Антонов, Ан-225 Мрия - разширена версия на Ан-124 - остава най-големият от самолетите, които в момента работят в света и единственият, който е надхвърлил транспортирането на 250 тона полезен товар.


Както бе съобщено в средата на миналата година, подмяната на Антонов е включена в програмата за държавно оборудване до 2027 г. и има за цел Слон да стане най-големият тежкотоварен самолет в света.

Станете почитател на Класа