Търговска сделка между САЩ и Китай може да се забави до декември

Срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин, на която двамата лидери трябва да подпишат дългоочакваната междинна търговска сделка от „първа фаза“ на преговорите, може да бъде отложена за декември, тъй като все още не е ясно къде и при какви условия ще се проведе събитието, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на високопоставено длъжностно лице на администрацията на американския президент. 

Според него споразумението от „фаза едно“ още не е постигнато, но все пак се очаква то да бъде подписано.

Предложени са десетки места за срещата, която първоначално беше планирана да се проведе в кулоарите на вече отмененото заседание на азиатско-тихоокеанските лидери в Чили.

Въпросните предложения включват редица дестинации в Европа и Азия, но за момента най-сериозно се разглеждат предложенията за провеждане на срещата в Швеция и Швейцария. Изглежда, че щата Айова, който беше предложен от Тръмп, е била отхвърлена.

Според служителя стремежите на Китай да бъдат премахнати септемврийските мита върху вноса на китайски стоки преди провеждане на срещата ще бъдат обсъдени от Вашингтон, като не се очаква този натиск да провали постигането на временна сделка.

Китай се надява на бърза сделка с благоприятни условия, имайки предвид натиска, на който е подложен Тръмп по отношение на разследване за импийчмънт в Конгреса на САЩ, тъй като президентът се надява да бъде преизбран на предстоящите избори през 2020 г.

Посолството на Китай във Вашингтон не отговори веднага на допитването за коментар от Ройтерс.

Очаква се временна сделка между САЩ и Китай да включва обещание на САЩ за премахване на митата, предвидени за 15 декември и засягащи китайски продукти на стойност около 156 милиарда долара.

Китайските преговарящи искат от Вашингтон да премахне 15-процентните налози за китайски продукти на стойност 125 милиарда долара, които влязоха в сила на 1 септември. Те също търсят облекчение от по-ранните 25-процентни мита, обхващащи други стоки от Китай на стойност 250 долара милиард.

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа