«Путин може да промени военния баланс на планетата»: На помощ на братския съсед

«Путин може да промени военния баланс на планетата»: На помощ на братския съсед
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    06.11.2019
  • Сподели:

Според автора руският президент Путин може да бъде удовлетворен. Той успя да разшири влиянието на Москва в Сирия и дори се издигне до статута на нов лидер в Близкия изток. По други въпроси той също може да е доволен. Например четиридесет и четирима ръководители на правителства и държави от Африка пристигнаха на срещата на върха в Сочи. Така Кремъл демонстрира присъствието си не само в Близкия изток, но и в слънчева Африка.

 

 

 

 

Но това не е всичко. Путин направи още един ход в геополитическия шахмах. Този ход е китайският. Така Путин той може да промени военния баланс на планетата, пише авторът на статия в Die Welt.

Локшин припомня неотдавнашното изявление на В. Путин, в което президентът, сякаш мимоходом, обяви, че възнамерява да помогне на „китайските партньори“ при създаването на система за предупреждение за ракетни атаки. Според руския лидер подобна система ще увеличи способностите за отбрана на Поднебесната „радикално“.

И тук анализаторът вижда решаващия момент: само САЩ и Руската федерация имат такива системи.

Тази международна „иновация“ на Кремъл стана причина за безпокойство в цяла Югоизточна Азия. Така казва А. Габуев, политолог от Московския център «Карнеги». Системата за предупреждение за ракетни атаки, ако бъде приложена, ще стане за КНР истинска стратегия за реагиране по предупреждение. Заповедта за изстрелване на ракетите може да бъде дадена, дори когато междуконтиненталните и ракетите със среден радиус на действие са още във въздуха.

През уроците по история са преминали всички в периода на Студената война — тази, която във всеки един момент може да се превърне в гореща. И едва ли някой политик, дори и най-яростният ястреб, всъщност мечтае за ядрен пожар на Земята. Ето защо ядрените оръжия все още се считат за вид гаранция за мир и надеждна пречка за третата световна война, завършва изданието.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа