Най-силният крясък...е за секс

Песните на мъжкия индивид от вида Бяла камбана (Procnias albus) са най-мощният звук, произвеждан от птица, казват американецът Джефри Подос и бразилецът Марио Кон-Хафт в проучване, публикувано в списанието Current Biology.


При наблюдение на тези ендемични птички от северната част на Южна Америка, те са записали два вида песен или крякане, първият от които достига интензитет от 117 децибела, а вторият достига 125 дб.


Така с тегло само около 250 грама, тези птици са по-силно звучащи от всеки друг представител на своя клас и дори превъзхождат бозайници като маймуни и бизони.


Вероятно очаквате този непоносим крясък да служи на малката птичка за отблъскване на враговете. Но не познахте - неистовият крясък служи само за привличане на партньорка за чифтосване.


Звуковата сила на писъците на мъжкия от породата бяла камбана при тези 125 децибела би могла дори да увреди ухото на женските, които бъдат ухажвани по този начин, ако се доближат на разстояния по-малко от четири метра.


Вероятно си мислите, че женските ще стоят именно на такова почтено разстояние. Отново грешите, меракът надвива опасността и не им пречи да се приближат по-близо от опасната граница.


"Докато наблюдавахме мъжките екземпляри от белите камбани, имахме късмет да видим женските да се присъединяват към тях", се казва в съобщението, цитира Podos.


"В тези случаи видяхме, че мъжете изпълняват само най-силните си крясъци. Те се извиват и се обръщат значително по време на тези ритуали, за да изстрелят последната нота директно към женските", добавя той.


В същото време орнитолозите откриха, че индивидите, които крещят с максимална интензивност, не могат да поддържат продължително този разговор толкова дълго, колкото по-тихите си колеги, което би ограничило по-нататъшното развитие на този капацитет.


"Максималната амплитуда оказва отрицателно въздействие върху продължителността, както по отношение на вида на песента, така и на отделните интерпретации на песента. Това може да ограничи по-голямото еволюционно усъвършенстване на амплитудата, дори при силен и постоянен сексуален избор ", посочват авторите.

Станете почитател на Класа