Тръмп е напълно готов за военни действия срещу Турция

Тръмп е напълно готов за военни действия срещу Турция
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.10.2019
  • Сподели:

Американският президент Доналд Тръмп е готов да използва военна сила срещу Турция заради действията й в Сирия в случай, че такава е „необходима“, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо след изтеглянето на американски военни части от региона.

„Предпочитаме мира пред война“, заяви Помпейо пред CNBC. „Но в случай, че са необходими кинетични или военни действия, трябва да знаете, че президентът Тръмп е напълно готов да предприеме такива“, допълни той.

Тръмп е подложен на остри критики заради решението си да изтегли американските сили от Северна Сирия, изоставайки кюрдите, които ръководеха сухопътната война срещу ИДИЛ. Изтеглянето доведе до нашествието на Турция в граничната зона по-рано този месец, при което загинаха над 120 цивилни, сочат данни на базирания във Великобритания Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Помпейо отказа да определи червена линия за това какви действия биха предизвикали американски военен отговор, като заяви, че не иска да „изпреварва решение на президента за това дали да изпълни обещанието за използване на военната мощ на Америка“.

„Посочихте икономическата мощ, която използваме. Ние със сигурност я използваме. Ще използваме и дипломатическата си сила. Това е нашето предпочитание“, каза Помпейо.

Тръмп заяви пред репортери в понеделник, че САЩ „никога не са се съгласявали да защитават кюрдите до края на живота им“. „Няма да възприемем позиция. Да ги оставим да се сражават сами“, каза Тръмп.

Миналата седмица САЩ наложиха санкции на Турция след нашествието на страната в северната гранична зона на Сирия, която е окупирана от кюрдските съюзници в борбата на Америка срещу „Ислямска държава“. Турция смята кюрдите за терористи.

Миналия четвъртък американският вицепрезидент Майк Пенс обяви, че Турция се е съгласила на петдневна пауза на нападенията, докато САЩ улеснят изтеглянето на кюрдските бойци от региона. След пълното изтегляне САЩ ще отменят санкциите си върху страната, обяви Пенс.

Помпейо защити споразумението, като изрази пълна убеденост, че то е спасило животи. „Не само животите на бойците (от Сирийските демократични сили), но и на етническите малцинства в региона“, добави Помпейо, имайки предвид ръководените от кюрдите военни сили

„Нашите съюзници са съгласни. Имахме реални ангажименти да защитим етническите малцинства в региона от турците в  хода на преговорите по споразумението. Мисля, че работата, която свършихме, спаси животи“, каза Помпейо.

Той опита да дистанцира действията на Тръмп в Близкия изток от тези на предшественика му. Бившият конгресмен от Канзас беше силно критичен, когато президентът Барак Обама наруши своята „червена линия“ от 2012 г. в Сирия, като не разреши военен удар срещу страната въпреки данните, че силите й са използвали химически оръжия.

В отговор на въпрос дали действията на Тръмп са сходни с тези на Обама Помпейо заяви: „Напълно различно е“.

Турция извърши нашествие в Сирия, която е суверенна страна. Работихме с кюрдските ни приятели по горното и долното течение на река Ефрат. Заедно премахнахме заплахата от Халифата на ИДИЛ“, каза Помпейо. „Това беше от полза за Сирийските демократични сили, за САЩ и за света. Изпълнихме изцяло ангажимента, който поехме, да работим с тях“, допълни той. 

Държавният департамент отказа да коментира изказването на Помпейо.

Божидарка Чобалигова

Станете почитател на Класа