Унгария: Карачон е само началото?

Наричаха го "клоун", който планира заговор с Брюксел за наводняването на красивата християнска Унгария с мюсюлмани. Но Карачон все пак победи - новият кмет на Будапеща е лъч надежда за противниците на системата Орбан.

 

 

 

Гергей Карачон е лъч надежда за всички онези централно- и източноевропейци, които се застъпват за върховенството на закона, свободата на печата и хуманната политика за бежанците, посочва "Зюддойче Цайтунг" в статия, посветена на новия кмет на Будапеща. 44-годишният Карачон спечели изборите в столицата нa онази държава, чието правителство от години предприема най-различни действия, за да отдалечи гражданите ѝ от ЕС. Сега в Унгария, на която Орбан залепи етикета "нелиберална демокрация", се издига солиден ляво-зелен остров. Фидес загуби мнозинството си не само в Будапеща, а и в редица други градове.

Най-важната победа за опозицията

Триумфът на Гергей Карачон в Будапеща над бившия кмет Ищван Тарлош се оказа най-важната победа за опозицията, четем в статия на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". 50,1% от гражданите на Будапеща гласуваха за  човека, когото кандидатите на Фидес нарекоха "клоун" и за когото казваха, че планира заговор с Брюксел за наводняването на красивата християнска Унгария с мюсюлмани. За победата в тази мръсна битка му помогнаха не на последно място физическите слабости на Фидес - и то в буквален смисъл, посочва "Зюддойче Цайтунг", препращайки към секс-скандала, в който се забърка кметът на Дьор (бел. ред. среща се и като Гьор) от партия Фидес. Видео от секс-парти с негово участие на яхта край хърватското крайбрежие от месец май 2018 година изплува в интернет по време на предизборната кампания и повдигна въпроси в цялата страна, на които консервативната управляваща партия не успя да даде удовлетворителни отговори. В тази връзка "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" цитира Агостон Мраж от унгарския институт "Nézöpont". Според него изборната победа на Карачон се дължи не на това, че гласоподавателите на Фидес са си останали у дома, а на факта, че противниците на управляващата партия са се мобилизирали заради скандала. 

 

Гергей Карачон

 

Гергей Карачон, който преди пет години беше избран за кмет на 14-ти микрорайон на Будапеща, в много отношения е пълна противоположност на всичко, което партия Фидес олицетворява, четем още в статията на "Зюддойче Цайтунг". Той се появява на публични места не с вратовръзка, а с преметната през рамо чанта, води предизборната си кампания с китара в ръка и застава зад лозунга "Свобода вместо страх". Карачон е израснал, както самият той казва, в бедно семейство в североизточната част на страната. Родителите му изкарвали хляба си като специалисти по озеленяването. Самият той е следвал социология и политология и е работил в институт за изследване на изборните нагласи. 

Съвети от Истанбул

Карачон, който оглавява малка зеленолиберална партия, ("Диалог"), междувременно добре знае, че властта на Орбан се основава на принципа "разделяй и владей", пише още "Зюддойче Цайтунг". Опозицията е разпокъсана, а избирателната система, която бе променена при управлението на Фидес, привилегирова допълнително големите партии. Карачон се яви като общ кандидат на няколко леви и либерални формации. Впрочем, Карачон се обърна за съвет и към Истанбул, където опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели кметската битка.

Оптимистите в Унгария прогнозират, че изборите за кмет в Будапеща са само началото. Надеждите им са, че опозицията ще спечели парламентарните избори през 2022 година. Скептиците обаче напомнят за Полша, където миналата година жителите на Варшава избраха либерален проевропейски кмет, но където въпреки това национално-консревативна партия "Право и справедливост" спечели парламентарните избори с абсолютно мнозинство.

Няма съмнение: след изборната победа на Карачон в системата на Орбан възникна пукнатина. Но пътят от тук до тоталния срив е още много дълъг.

Станете почитател на Класа