Първото разклонение на “Турски поток” започна да се пълни с газ

Запълването с природен газ на първото от двете разклонения на морската част на газопровода „Турски поток“ започна. Това е последният етап на изпитване преди пускането в експлоатация на тръбопровода.

Запълването на газопроводната система с газ е значителна стъпка към началото на реалните доставки на газ за Турция и Югоизточна Европа чрез новата система газопроводи. Планираната търговска експлоатация на газопровода трябва да започне преди края на годината.

Газът, подаван по “Турски поток”, се доставя чрез Единната система за газоснабдяване на “Газпром”. Необходимото налягане за запълване на системата на “Турски поток” се създава от компресорната станция "Руская", разположена близо до Анапа на Черно море. Газопроводите ще бъдат запълнени с природен газ, като се започне от морските съоръжения близо до Анапа до приемния терминал, разположен близо до село Кийкей на турския бряг.

Работата по въвеждането в експлоатация на морския участък започна след като и двете нишки бяха сертифицирани от DNV-GL, който потвърди, че целостта и техническите характеристики на системата от два газопровода с диаметър 32 цола са в съответствие с "Морския стандарт DNV GL за подводни тръбопроводи" и другите съответни международни стандарти. Напълването на второто разклонение с природен газ ще започне след приключване на запълването на първото.

Строителните работи на Приемния терминал в Турция в момента са в заключителен етап. Операторът на турската газопреносна мрежа BOTAŞ едновременно провежда набор от мерки за изграждане на първия сухопътен участък с цел свързване на “Турски поток” и турската газопреносна мрежа. В момента съвместното предприятие на “Газпром” и BOTAŞ прокарва втория транзитен наземен участък за доставка на газ в европейските страни.

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа