Без насекомите животът няма да е същият

Учените предупреждават, че през следващите десетилетия 10% от видовете насекоми могат да изчезнат. Каква е причината? И защо това би било фатално?

 

 

 

 

От красиви пеперуди до досадни комари - насекомите са сред най-разнообразните същества на Земята. Днес има около един милион видове. Според изследване на ООН за биоразнообразието, в някои части на света до 40% от насекомите са застрашени от изчезване. Малцина осъзнават, че загубата им би била пагубна за природата и хората.

Планетата на насекомите

  • От красиви пеперуди до досадни комари - насекомите са сред най-разнообразните същества на Земята. Днес има около един милион видове. Според изследване на ООН за биоразнообразието, в някои части на света до 40% от насекомите са застрашени от изчезване. Малцина осъзнават, че загубата им би била пагубна за природата и хората.

Зърнено-житните култури, като пшеница или ориз, се опрашват от вятъра. Бъдещето на много други растения обаче зависи от насекомите. Благодарение на насекомите се произвеждат хранителни продукти за 235 милиарда долара годишно. В някои китайски ферми има работници, които ръчно опрашват ябълковите и крушовите дръвчета, тъй като наоколо вече няма достатъчно пчели. Но това драстично оскъпява производството.

Ръчно опрашване вместо пчели?

  • Зърнено-житните култури, като пшеница или ориз, се опрашват от вятъра. Бъдещето на много други растения обаче зависи от насекомите. Благодарение на насекомите се произвеждат хранителни продукти за 235 милиарда долара годишно. В Китай някои фирми залагат на ръчното опрашване на ябълковите и крушовите дръвчета, тъй като наоколо вече няма достатъчно пчели. Но това драстично оскъпява производството.

Изчезването на естествените опрашители означава и това: че в бъдеще хората ще трябва да се откажат от голяма част от храните, които са свикнали да консумират - много от плодовете и зеленчуците, както и любими лакомства като шоколад и кафе. Освен това насекомите допринасят за отглеждането на така важния за текстилната промишленост памук, както и за растенията, от които се произвеждат определени лекарства.

По-празни чинии

  • Изчезването на естествените опрашители означава и това: че хората ще трябва да се откажат от голяма част от храните, които са свикнали да консумират - много от плодовете и зеленчуците, както и любими лакомства като шоколад и кафе. Освен това насекомите допринасят за отглеждането на така важния за текстилната промишленост памук, както и за растенията, от които се произвеждат определени лекарства.

Много насекоми - например торният бръмбар - помагат за отстраняването на гниещи растения, мърша и изпражнения, които иначе просто биха останали на мястото си. Това означава, че без тези видове насекоми светът би бил много по-миризливо и по-мръсно място.

Природни чистачи

  • Много насекоми - например торният бръмбар - помагат за отстраняването на гниещи растения, мърша и изпражнения, които иначе просто биха останали на мястото си. Това означава, че без тези видове насекоми светът би бил много по-миризливо и по-мръсно място.

Насекомите са основният източник на храна за много други животни. Затова изчезването на насекомите ще се отрази и на популацията на видовете, които се хранят с тях. Орнитолозите смятат, че намаляването на някои видове птици в Обединеното кралство е поне отчасти свързано с намаляването на броя на насекомите.

Храна за други видове

  • Насекомите са основният източник на храна за много други животни. Затова изчезването на насекомите ще се отрази и на популацията на видовете, които се хранят с тях. Орнитолозите смятат, че намаляването на някои видове птици в Обединеното кралство е поне отчасти свързано с намаляването на броя на насекомите.

Климатичните промени влияят и на насекомите. Някои видове се напасват бавно към новата среда - като земните пчели, които трудно виреят при твърде високи температури. Същевременно някои насекоми-вредители си намират нови местообитания, застрашавайки да унищожат реколтите. Това кара фермерите да увеличават употребата на пестициди, които пък от своя страна убиват естествените опрашители.

Бавна адаптация

  • Климатичните промени влияят и на насекомите. Някои видове се напасват бавно към новата среда - като земните пчели, които трудно виреят при твърде високи температури. Същевременно някои насекоми-вредители си намират нови местообитания, застрашавайки да унищожат реколтите. Това кара фермерите да увеличават употребата на пестициди, които пък от своя страна убиват естествените опрашители.

Интензивното земеделие през последните години е една от основните причини за намаляването на насекомите в Европа. Торовете, пестицидите и инсектицидите, както и отглеждането на монокултури на огромни площи водят до изчезването на много видове. По този начин насекомите губят своите естествени местообитания - като цъфтящите ливади и гори.

Бездомните опрашители

  • Интензивното земеделие през последните години е една от основните причини за намаляването на насекомите в Европа. Торовете, пестицидите и инсектицидите, както и отглеждането на монокултури на огромни площи водят до изчезването на много видове. По този начин насекомите губят своите естествени местообитания - като цъфтящите ливади и гори.

Една по-благоприятна за насекомите селскостопанска политика (по-малко пестициди и монокултури) би увеличила броя на естествените опрашители. Засаждането на повече цветя в градините и градските райони също би осигурило местообитание за пчелите и пеперудите. Друг вариант е изграждането на повече хотели за насекоми (на снимката) - например за дървесните пчели, които обичат да гнездят в кухини.

Дом за насекоми

  • Една по-благоприятна за насекомите селскостопанска политика (по-малко пестициди и монокултури) би увеличила броя на естествените опрашители. Засаждането на повече цветя в градините и градските райони също би осигурило местообитание за пчелите и пеперудите. Друг вариант е изграждането на повече "хотели за насекоми" (на снимката) - например за дървесните пчели, които обичат да гнездят в кухини.

Станете почитател на Класа