Турция се съгласи на 5-дневно примирие в Сирия

Турция се съгласи на 5-дневно примирие в Сирия
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.10.2019
  • Сподели:

Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че САЩ и Турция са се договорили за петдневно примирие, няколко дни след като турски военни части предприеха офанзива в Северна Сирия, предава CNBC.

„Ще има пауза във военните операции за 120 часа, докато САЩ улеснят изтеглянето на Отрядите за народна самоотбрана (YPG) от засегнатите области в безопасната зона. След като то приключи, Турция се съгласи на постоянно примирие“, заяви Пенс в присъствието на държавния секретар Майк Помпейо в Анкара.

Изтеглянето на бойците от YPG от граничната зона „буквално вече започна“, допълни Пенс. Турция смята кюрдските бойци за терористи, въпреки че САЩ работят в тясно сътрудничество с тях в борбата срещу „Ислямска държава.

Пенс посочи, че споразумението означава, че няма да бъдат налагани допълнителни американски санкции срещу Турция. След като постоянното примирие влезе в сила, наложените в понеделник американски санкции в отговор на нашествието на страната в Сирия, ще бъдат оттеглени, заяви Пенс.

Той отказа да посочи конкретни отстъпки, които е направила Турция, въпреки че добави, че те ще станат ясни, когато пълното споразумение бъде оповестено публично.

„Днешното споразумение на първо място прекратява насилието, точно за това бяхме изпратени тук от президента Тръмп“, заяви Пенс. „Освен това постигнахме възможност за изтеглянето на YPG от района с цел създаване на повече мир, сигурност и стабилност в буферната зона“, допълни той.

Пенс посочи, че САЩ са повторили уверенията на кюрдските бойци, че ще напуснат граничната зона и че „приветстват възможността за примирие с оглед на безопасно и подредено изтегляне от районите в зоната за сигурност, където те все още имат присъствие. Уверени сме, че това вече се случва“.

Съобщението беше направено, след като Пенс и Помпейо се срещнаха с турския президент Реджеп Ердоган. Пенс заяви, че преговорите с Ердоган и екипа му са продължили над пет часа.

Преди пресконференцията на Пенс и Помпейо американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter за „голяма новина“, която ще произлезе от срещата в Турция, като заяви, че „милиони човешки животи ще бъдат спасени“.

„Говорих с президента Тръмп преди няколко минути и знам, че президентът е много благодарен за желанието на президента Ердоган да направи крачка напред, да задейства това примирие и да даде възможност за мирно решение на този конфликт, който започна преди една седмица“, каза Пенс в присъствието на държавния секретар Майк Помпейо в Анкара.

Пенс заяви, че примирието включва и съгласие на Турция да не предприема военни действия срещу стратегическия граничен град Кобане, който беше превзет от сирийски сили, съюзници на президента Башар Асад, в сряда.

„Освен това САЩ и Турция се ангажираха взаимно да постигнат мирно решение и да създадат зона за сигурност, работейки на международна база, за да се гарантира, че мирът и сигурността определят тази гранична област със Сирия“, заяви Пенс.

Той определи примирието като „голям принос за сигурността в този регион и голям принос за силните и трайни връзки между САЩ и Турция“.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства новината за прекратяване на огъня в Северна Сирия, като заяви, че "това е велик ден за САЩ, за Турция и за кюрдите", предадоха Франс прес и БТА.

"Имаме прекратяване на огъня за пет дни", заяви Тръмп във Форт Уърт, Тексас. "Кюрдите са невероятно щастливи от това решение", добави той, като изрази особено задоволство, че преговорите в Анкара са постигнали резултат толкова бързо.

По думите му САЩ не са разчитали на толкова бързо постигане на договореностите с Турция за прекратяване на огъня в Северна Сирия, "които са от полза за всички".

"Не мислех, че ще се получи толоква бързо, че ще се получи толкова добре. Това е велик ден за САЩ, това е велик ден за Турция, това е велик ден за нашите партньори, велик ден за кюрдите и също така велик ден за всички цивилизации", заяви Тръмп, цитиран от ТАСС. "Искам да поздравя президента Ердоган, той е мой приятел, и аз се радвам, че при нас не възникнаха проблеми.Той постъпи правилно и аз наистина ценя това".

Тръмп добави, че нови американски санкции срещу Турция няма да са необходими. "Санкции няма да са нужни, понеже Турция прави това, което трябва", каза той. "Бойците от "Ислямска държава", пленени по-рано в зоната на турската военна операция, ще се намират под стража, под най-строг контрол. Ние получихме от договореностите всичко, за което мечтаехме", допълни Тръмп.

 

 

Божидарка Чобалигова

Станете почитател на Класа