Решаващ ден за сделката за Brexit

Правителствените ръководители на 27-те страни от ЕС и Великобритания се събират в Брюксел на съвет, който ще бъде определящ за бъдещето на сделката за Brexit.

Шансовете за съставяне на ново споразумение между кабинета на Борис Джонсън и преговарящите от ЕС са много високи, а френският президент Еманюел Макрон коментира в сряда вечерта, че "му се иска да вярва, че Brexit е финализиран".

Преговорите за окончателния текст продължиха цял ден на 16 октомври, като основният възел - митническият режим в Северна Ирландия - остава под въпрос заради позицията на Демократичната юнионистка партия, на която Консерваторите разчитат в британския парламент.

Джонсън не разполага със самостоятелно мнозинство, затова е принуден да отговори на изискванията на 10-та депутат от DUP, които държат да няма разлика в режимите между Северна Ирландия и Великобритания.

Дори ако проектът за сделка бъде одобрен от 27-те държавни ръководители на 17 октомври, ще трябва да има гаранции за подкрепа и от британския парламент. В случай че преговорите този път приключат успешно, сделката може да бъде гласувана в събота, 19 октомври на извънредно заседание. Sky News напомня, че това е първото съботно събиране на Парламента след войната за Фолклендските острови по времето на Маргарет Тачър.

19 октомври е и крайният срок по закона "Бен", който задължава министър-председателя да предложи приемливо споразумение с ЕС или да поиска официално трето отлагане на напускането на Великобритания (по план Brexit трябваше да се случи на 27 март 2019).

Станете почитател на Класа