Румъния може да си отдъхне

Социалдемократическото правителство на румънската министър-председателка Виорика Дънчила падна след успешен вот на недоверие в парламента. Така демокрацията в страната получава нов шанс, пише в коментара си Роберт Шварц.

 

 

 

След три години на власт и трима провалили се премиери, румънската партия, която условно се нарича „социалдемократическа", ще трябва да си събере отломките и да потърси късмета си в опозиция. Министър-председателката Виорика Дънчила се опита в последния момент да спечели вота на недоверие чрез обещания за постове и купуване на гласове в парламента, но в крайна сметка това не ѝ помогна. Дори депутати от нейната собствена партия ѝ гласуваха недоверие. За една партийна лидерка и министър-председателка сякаш няма нищо по-лошо от това. А може би има?

Сега всички могат да си отдъхнат

Нейната партия СДП вече лети към пропастта. След като спечели изборите през 2016 година, днес тя получава едва 19% подкрепа. Бившият партиен лидер и важна фигура в румънския политически пейзаж Ливиу Драгня лежи вече в затвора заради злоупотреба с власт. За мнозина румънци Драгня и неговите марионетни правителства са олицетворение на корупцията и шуробаджанащината в страната. Кабинетът на Дънчила не беше особено популярен и в европейските структури в Брюксел и Страсбург. Сега всичко това приключи, Румъния може да си отдъхне, а демокрацията получи нов шанс.

Но истински ли е този шанс? Разбягалите се политици от СДП, начело с бившия премиер и партиен шеф Виктор Понта, вече се опитват да сглобят някаква нова социалдемократическа платформа. Преоблякъл се Илия, погледнал се – пак в тия. Потъващият правителствен кораб своевременно напусна и гръмогласната, уж либерална партия АЛДЕ, която вече е готова да предложи услугите си на друг коалиционен партньор. Партията на унгарското малцинство, която досега участваше във всички правителства, иска да запази тази своя позиция и занапред. Същите апетити демонстрират и други отцепили се фракции. Румънките политически динозаври продължават да играят своите игрички.

Успех за опозицията

Печеливша в тази ситуация по принцип трябва да се окаже Национално-либералната партия (НЛП), която на четвъртия опит най-накрая успя да свали кабинета чрез вот на недоверие. Безспорно постижение! Но тази партия не се държи като победител. Да, ясно е, че никой не иска да си вкара автогол, поемайки от СПД една разнебитена власт. Защото в икономическо и във финансово отношение Румъния се намира на ръба на пропастта, след като правителството отрупа с подаръци неколцина регионални велможи, увеличи без никакво покритие пенсиите и заплатите и вкара реформите в задънена улица.Президентът Клаус Йоханис като първа стъпка навярно ще връчи на НЛП мандат за съставяне на правителство. Но тя няма самостоятелно мнозинство и вероятно ще разчита на един нов лявоцентристки блок и на подкрепата на неколцина независими депутати. Всяка друга възможна коалиция би компрометирала НЛП. Ето защо навярно най-доброто решение би било правителство от експерти.

Предсрочни избори?

На 10 ноември в Румъния предстоят президентски избори, а Клаус Йоханис, който се кандидатира за втори мандат, също би пострадал, ако правителствената криза бъде разрешена по „неморален“ начин. Навярно тъкмо поради това президентът вече постави въпроса за провеждането на предсрочни парламентарни избори. По конституция те могат да се проведат най-рано след президентските. И вече е крайно време Румъния да се върне към нормалността след трайните кризи.

 

Станете почитател на Класа