Иран си забрани “оръжието на Дявола”

Иран би могъл да създаде ядрена бомба, но не го прави, защото за исляма това е грях. Това заяви върховният лидер на Иран Али Хаменей. В света обаче има ядрени ислямски страни – Пакистан, например. Осама бин Ладен не счита ядрената бомба за грях. Следователно, основният въпрос е дали аятолахът хитрува или Иран наистина няма атомна бомба по религиозни причини.

В сряда духовният водач и Рахбар (върховен лидер) на Иран, аятолах Али Хаменей обяви отхвърлянето от Ислямската република на ядреното оръжие по религиозни причини. Той подчерта: в съответствие с ислямските учения всяка употреба на оръжия за масово унищожение, включително ядрено оръжие, е забранена и се счита за „харам“ - забранено действие сред най-грешните. „Можехме да тръгнем по този път, но казахме: според исляма това е забранено“, каза Хаменей на среща с представители на иранската научна общност.

Хаменей настоя, че притежаването на ядрено оръжие не води до нищо добро. "Днес ядрената бомба е заплаха за мира и човечеството", заяви аятолахът. „Ядрената наука е полезна, но тъй като не се свърза с любовта към човечеството, доведе до ядрени бедствия. Науката, ако не се комбинира с честен интелектуален подход, ще стане опасна“. Иранският духовен водач преди време се изказа срещу ядрените оръжия. През 2013 г. Хаменей издаде фетва (религиозен указ, основан на ислямски принципи и прецеденти на мюсюлманската правна практика), забраняваща ядрените оръжия. Съдейки по настоящото твърдение на Хаменей, тълкуването, към което той се придържа, остава непоклатимо.

В същото време, в продължение на много години САЩ и техните съюзници, предимно Израел, подозират Иран да разработва ядрено оръжие под прикритието на програмата си за мирен атом. Проблемът с иранското ядрено досие внезапно се влоши през май 2018 г. след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за едностранно оттегляне от „ядрената сделка“ (Съвместен и всеобхватен план за действие, СВПД), сключена с Иран през 2015 г. Тогава администрацията на Тръмп директно обвини Техеран в обогатяване на уран за разработване на ядрени оръжия. След като САЩ възобновиха санкционната кампания срещу Ислямска република, Техеран очаквано се отказа от някои международни задължения по сделката.

Религиозната обосновка за отказа от ядрено оръжие поражда въпроси. От една страна, има фетва от 2013 г. и настоящото изявление на Хаменей - и „няма нищо по-високо от фетвата, издадена от самия върховен лидер, тя определя основата на нашите дейности в областта на ядрените технологии“, както заяви иранското външно министерство по-рано. Още преди публикуването на фетвата през 2012 г., един от водещите юристи в Иран, шейх Мухаммад ал-Амили, заяви пред на Иранската коранска информационна агенция IQNA: „Ислямският закон съдържа разпоредби относно войните, според които мюсюлманите нямат право да прибягват до методи, които не са съобразени с войнските морални стандарти и ислямските ценности“. Но, от друга страна, Ислямска република Пакистан, както е известно, притежава ядрено оръжие повече от 30 години. Освен това Турция започна да проявява интерес към ядрените оръжия, а Реджеп Тайип Ердоган се смята за умерен, но въпреки това ислямист.

Председателят на Духовното събрание на мюсюлманите в Русия, мюфтия Албир Курганов, нарече въпроса за забраната в исляма на ядреното оръжие спорен. „От гледна точка на ислямския морал, ядрените оръжия убиват безразборно. Ядрените оръжия, от друга страна, са възпиращ фактор. Ако Либия и Ирак имаха такива оръжия навремето, едва ли щяха да бъдат връхлетени от военни действия на западната коалиция “, заяви Курганов.

Причината за недвусмислената антиядрена позиция на Иран най-вероятно са конфесионалните различия между Иран (където мнозинството мюсюлмани са шиити) и Пакистан, Турция, Саудитска Арабия, където преобладават сунитските мюсюлмани. За разлика от шиитите, сунитите по принцип нямат такава титла като аятолах или „знамението на Аллах“. Аятолахът е богослов, който е "източник за следване" за другите ислямски богослови и представител на волята на Махди - "скрит имам" или вид месия на шиитския ислям. Броят на аятоласите рядко надвишава няколко десетки. Духовният и държавен водач на Иран Али Хаменей (подобно на неговия предшественик, основателят на Ислямската република Рухоллах Хомейни) не е просто аятолах, а един от малкото, който носи титлата Велик аятолах, и неговото мнение при тълкуването на Корана и шериата е безспорно. Както Саид Гафуров, ръководител на Института за приложни ориенталски и африкански изследвания, отбелязва, „Хаменей многократно е казвал, че атомната бомба е оръжие на Дявола.“

Сунизмът, за разлика от шиизма, предполага по-свободно тълкуване на религиозните правни норми: има четири големи теологични школи и теоретично всеки имам може да действа като тълкувател на учението. Както обясни мюфтия Курганов, сунитски Пакистан, който притежава ядрено оръжие, може да се позовава на богослови, които не виждат противоречия във владението на такива средства за защита. Например, има огромни религиозни произведения, обосноваващи съществуването на ядрена бомба в ислямска страна, допълни източникът.

От друга страна, други имами, позовавайки се на средновековните сунитски богослови ал-Шайбани и ал-Бухари, подчертават, че пророкът Мохамед забранява убийствата на жени и деца по време на войни, следователно всяко оръжие за масово унищожение, като тероризма, е „харам”. „За съжаление ядрените оръжия са станали обект на договаряне и изнудване. Затова някои държави декларират, че искат да имат това оръжие, защото защитават националните си интереси“, заяви мюфтия Курганов. По-специално, Тайип Ердоган се противопоставя само на изнудването на някои страни от ядрения клуб, смята източникът. Мюфтията обаче подчертава, че има опасен аспект в това, че терористите също се опитват по различни начини да придобият ядрени и химически оръжия. „Не дай Боже тези оръжия да попаднат в ръцете на маргинални организации“, надява се Албир Курганов.

Според Алексей Малашенко, ръководител на научните изследвания „Диалогът на цивилизациите“, Хаменей е направил такова изявление, като преди всичко взема предвид външнополитическата ситуация около Иран. „Така например, интерпретацията на Осама бин Ладен е, че ядрените оръжия е чест и величие за исляма. Други казват, че ислямът трябва да бъде защитен на всяка цена, включително с използването на ядрено оръжие. И това се счита за конюнктура“, заяви Малашенко. „Но ислямът не може да забрани това, защото Коранът се е появил много преди ядрените оръжия. Коранът има много забрани, разрешителни и много тълкувания, които могат да бъдат за и против. Всяка свята книга, била тя Библията или Коранът, може да се тълкува по различни начини“, смята експертът.

Според Саид Гафуров противоядрената позиция на иранското ръководство е не само религиозен, но и психологически фактор. Отличителна черта на иранците е фактът, че всеки от тях е преживял няколко земетресения през целия си живот, отбеляза ориенталистът. „Бях в Иран и след края на всякакви преговори все някой ще ви разкаже нещо за земетресенията. Смешно или тъжно, но със сигурност ще разкаже. Те наистина се страхуват от тази сила на природата. И ако там избухне атомна бомба, тя ще взриви всичко. Те разбират това добре и не лъжат, когато казват, че атомната бомба е оръжието на Дявола. Следователно позицията на аятолаха е ясна и разбираема“, заключва експертът.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа