Средната класа в САЩ забогатява при Тръмп

Критиците на президента Тръмп не могат да отрекат, че икономиката върви добре. Вместо това те настояват, че всички ползи отиват при богатите и при големите корпорации. „Американската средна класа е под обсада“, заяви сенатор Елизабет Уорън по време на кандидат-президентската си кампания миналия декември.

Последните данни от месечните проучвания на Бюрото за преброяване обаче показват различна картина, пише за Wall Street Journal Стивън Муър, старши сътрудник във фондацията „Херитидж” и съавтор с Артър Лафър на книгата „Тръмпономика: Анализ на плана за съживяване на нашата икономика „Америка преди всичко”. 

Медианният доход (не средно аритметичният, а този по средата – бел. прев.) на домакинствата е достигнал 65 084 долара за 12-те месеца, завършващи през юли. Това е най-високото ниво в историята и увеличение от 4144 долара, или 6,8%, откакто Тръмп встъпи в длъжност. За сравнение, при президента Обама - от края на рецесията през юни 2009 г. до януари 2017 г. - медианният доход на домакинствата нарасна с едва около 1000 долара.

Тези статистически данни бяха публикувани от двама бивши специалисти от Бюрото в областта на доходите с 50-годишен опит, които сега ръководят Sentier Research, непартийна изследователска група. Sentier анализира месечното текущо проучване на населението на Бюрото за преброяване, за да изчисли най-актуалните промени в медианния доход на домакинствата, като публикува данните си от шест месеца до една година преди официалните. Предварителните оценки на Sentier са несъвършени и непременно се преразглеждат, но като цяло са надежден водещ показател.

Освен това големият ръст в доходите, който Sentier отчита не отразява ефекта от намалението на данъците през 2017 г., което спести на средното домакинство 1400 долара през 2018 г., според колегите ми от Центъра за анализ на данни към фондацията Херитидж. За женени двойки с две деца числото е повече от 2900 долара.

Данните на Sentier съвпадат с други икономически тенденции. Те обясняват защо потребителските разходи нараснаха тази година, а големите търговци на дребно като Lowe's и Target отчитат огромни продажби. Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу имаше право, когато миналия месец каза, че поради по-тлъстите заплати семействата едновременно харчат и спестяват повече.

Данните за доходите на Sentier датират от 2000 г. и разказват историята от последните две десетилетия. Рецесията от 2008-09 г. удари доходите на средната класа толкова драматично, че медианният доход, когато Обама напусна поста си не беше по-висок от този, когато пристигна предшественикът му Джордж У. Буш 16 години по-рано. Това беше натискът върху средната класа и работниците, от който се възползва Доналд Тръмп.

Обама наследи финансова каша, като медианният доход продължи да намалява през почти целия му първи мандат и нарастваше бавно през втория - най-слабото възстановяване от рецесия след 30-те години на миналия век. „Никога не сми имали възстановяване, при което да е отнело толкова дълго време на доходите да наваксат“, изтъква основателят на Sentier Гордън Грийн.

Едно предупреждение: Продължително икономическо забавяне или рецесия може да обърнат напредъка на Тръмп при работните места и доходите. Търговската война струва скъпо. Но засега медианното семейство се радва на най-високите си доходи досега. Средната класа не само не се свива, ами става по-богата.

Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа