Тръмп обяви за "голяма победа" търговското споразумение между САЩ и Япония

Представители на САЩ и Япония подписаха търговско споразумение между двете страни в понеделник. Споразумението беше подписано в Белия дом от търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и японския посланик във Вашингтон Шинсуке Сугияма.

 

Пактът направи възможно възстановяването на ползите, които американските фермери изгубиха, когато президентът Доналд Тръмп се оттегли от по-широкото споразумение с Азия през първата седмица на поста си, поставяйки САЩ в неизгодна позиция в търговските си операции с Япония.

 

Тръмп стана свидетел на церемонията по подписването и го нарече "голяма победа", съобщава AP. "Това е голяма победа за американските фермери, ранчери и производители. И това е много важно за мен", каза Тръмп.

 

Докато споразумението облагодетелства американските фермери, в същото време то не разрешава напрежението между двете страни в автомобилния сектор, свързано със заплахите на Тръмп да облага вноса на чужди автомобили, като твърди, че те представляват заплаха за националната сигурност на САЩ.

 

Японският премиер Шиндзо Абе обяви на Генералната асамблея на ООН, че Тръмп го е уверил във валидността на предварителното споразумение - на Токио да не се налагат мита за нови автомобили, но въпреки това японските автомобилни производители се чувстват разочаровани поради факта, че САЩ ще поддържат съществуващите ставки от 2,5%.

 

Търговското споразумение включва и ангажименти за отваряне на пазара в размер на над 40 000 милиона долара в цифровата търговия между двете страни.

 

Въпреки положителните промени, американските бизнес групи очакват по-широко споразумение, което да даде на американските компании повече достъп до Япония в области като застраховане и фармацевтични продукти.

Станете почитател на Класа