Извадиха съкровище златни монети от корабокрушение преди 180 години

Американски водолази са успели да възстановят част от съкровище златни монети, останали на дъното на морето 180 години сред останките на кораба, който ги е превозвал.


Blue Water Ventures International (BWVI), една от компаниите, които отговарят за издирвателната работа, специализирана в подводни археологически останки, обяви находката миналата седмица, след месеци на работи в района, където са останките на кораба от SS Северна Каролина. Това е параход, потънал след сблъсък с друг кораб, Губернатор Дъдли, на 25 юли 1840 година.


"Изчислено е, че монетите от SS Северна Каролина, биха стрували много милиони долари по сегашни цени", казват от BWVI, отбелязвайки, че са намерени още парчета мрамор, посуда и други предмети.


Кийт Уеб, президент на тази компания, потвърждава, че проведените изследвания сочат, че находката е от редки и ценени от колекционери и историци монети. "Не мога да повярвам в това, което намираме", казва той.


"Монетите изглеждат почти така, сякаш са прясно отсечени и това ни изуми, защото са били скрити под голямо парче мед, в пясъка и не са били преместени от течението", добавя той.


Уеб подчертава, че това, което най-малко са очаквали, в случая на SS Северна Каролина, било да намерят златни монети през първия работен ден. Преди всичко, защото не за първи път някой предприема търсене на това съкровище. В края на 90-те години екип, известен като MAREX, извлича монети на стойност близо 700 000 долара, но се отказва да продължи поради трудността на работата.


Според експерта корабокрушението е на почти 20 метра дълбочина, а видимостта там едва достига 1,5 метра. Към това се добавят резките промени на теченията и наличието на акули в района. Освен това е необходимо използването на магнитометър и специално оборудване за изкопни работи, тъй като много от обектите са под повече от един метър пясък.


Говорителите на BWVI и техният партньор, Endurance Exploration Group, съобщиха, че усилията за извличане ще продължат през този и следващия месец, докато метеорологичните условия позволяват.

Станете почитател на Класа