Кюриосити откри доказателства за солени езера на Марс

Последните изследвания, базирани на данни, събрани от роувъра на НАСА Кюриосити, който изследва повърхността на Марс, разкриват, че утайките на кратера Гале съдържат високи нива на сулфати и предполагат, че преди 3,5 милиарда години там са съществували находища на солена вода, които са се изпарили поради климатичните колебания.


Според изследването, публикувано в списанието Nature Geoscience, експертите са анализирали измерванията, направени от Кюриосити в тази точка на червената планета през 2017 г. и са открили следи от система от езера и потоци с голямо количество соли, особено сулфати на калций и магнезий, които изчезнали, когато марсианската среда от древната влага се е превърнала в замръзналата пустиня, която е сега.


"Знаем, че през този период средата на Марс се променя драматично. Атмосферата му активно ерозира поради слънчевия вятър", заяви пред AFP Уилям Рапин от Калифорнийския технологичен институт и ръководител на научните изследвания. "Ние сме убедени, че това дълбоко е променило климата му", добави той.


Солите са намерени в участък от скали, наречен „Остров Сътън", на височина 150 метра. Изследователите сравняват тази територия с южноамериканските планини, където солените езера се захранват от потоци и планински реки и се влияят от климатичните промени.


„По време на по-сухите периоди езерата Алтиплано стават по-малко дълбоки и някои могат да изсъхнат напълно", каза Рапин.


Тази констатация, според него, кара учените да се питат колко дълго е продължил този преход и да търсят другото възможно парче от „загадката": „Кога и за колко време Марс е успял да поддържа форми на живот на микроби на повърхността си?"


Роувърът е най-големият робот, кацнал на друга планета и използва 17 камери. Той беше изстрелян през ноември 2011 г. и достигна Марс през август 2012 г.


Кюриосити кацна в кратера Гале, чиято структура е от особен интерес, тъй като в средата му има висока планина, с много слоеве скала, които позволяват изучаване на историята на водата на червената планета.

Станете почитател на Класа