Защо НАТО заплашва да нападне Калининград

Защо НАТО заплашва да нападне Калининград
  • Публикувана от: 
  • Дата:  
    22.09.2019
  • Сподели:

Един от руските региони се превърна в обект на агресивни планове от НАТО - Алиансът призна, че разработват планове за атака срещу Калининградска област. Защо американските генерали разглеждат Калининград като военна цел и в какво състояние се намира руската военна групировка в региона?

Военновъздушните сили на САЩ са подготвили план за неутрализиране на противовъздушната отбрана на района на Калининград. Факт е, че руските зенитни, противокорабни и наземни ракети, базирани в района на Калининград, могат да застрашат по-голямата част от територията на страните от НАТО. Това изявление направи в петък командирът на ВВС на САЩ генерал Джефри Хариган.

 

 

“Ако ни се наложи да направим това, например, да унищожим IADS (интегрираната система за ПВО), нека няма съмнение, че имаме план как да направим това”, заяви американският генерал. “Ние се подготвяме за това, непрекъснато обмисляме тези планове и ... ще сме готови за тяхното изпълнение, ако някога се наложи да го направим”.

Хариган не разкрива подробностите на плана. Според Breaking Defense в този случай ще бъде извършена цялостна офанзива, включително атака от въздух, суша, море, от космоса, както и нападения в киберпространството и електронна война.

Може да се отбележи, че самото съществуване на подобни планове не е изненадващо - те са разработвани от военните на всяка страна. Освен това би било странно, ако НАТО нямаха такива планове за агресия срещу Калининград. Но публичното им обявяване, при това толкова подробно, е наистина изключително събитие.

Руското външно министерство определи изявленията на Хариган като безотговорни заплахи и глупост. „Умните, далновидни хора, които наистина изразяват интересите на народите, които ги назначават или избират, никога няма да направят такива изявления, осъзнавайки, че нанасят вреда на държавата, която представляват“, заяви прессекретарят на на външното министерство Мария Захарова.

Западните политици и висшите военни служители постоянно говорят за „руската заплаха“, която уж идва от Калининградска област. В допълнение, експертите от американския изследователски център РАНД през 2016 г. препоръчаха на Пентагона да оцени способностите на НАТО за потискането и неутрализиране на оръжията, намиращи се в този регион.

В действителност обаче всичко е точно обратното. Балтийските държави и техните колеги от НАТО не забелязват хронично намалението на руските войски в Калининград, което се случва през последните десетилетия. Нашите военни части в тази област са незначителни и дори теоретично не могат да представляват заплаха за най-големия военно-политически съюз в света. В същото време Русия, поради разрушителните действия на НАТО, е принудена да защитава своя аванпост на Запад с помощта на ракетните системи „Искандер“, както беше обсъдено през 2016 г. от руския външен министър Сергей Лавров. А през март 2019 г. противовъздушната отбрана на района на Калининград беше подсилена от полкови комплект на зенитно-ракетната система с дълъг обсег S-400 “Триумф”.

В отговор на изявление на представителя на НАТО, Министерството на отбраната на Русия подчерта, че районът на Калининград е надеждно защитен от всякакви агресивни „планове“, разработвани от американски генерали в Европа. „Възможностите на системата за противовъздушна отбрана в Калининградска област да открива, проследява и, ако е необходимо, да гарантира неутрализирането на всякакви въздушни цели в зоната на отговорност, са добре известни на всички пилоти на НАТО, приближаващи въздушните граници на Руската федерация в Балтийския регион”, увериха от военното ведомство.

Но наистина ли Русия има капацитета надеждно да затвори небето на Калининград от въздушната атака на предполагаемия враг? Според генерал-лейтенант, бивш заместник-главнокомандващ на руските военновъздушни сили по въпросите на Обединената система за противовъздушна отбрана на страните-членки на ОНД, Айтех Бижев, плановете на Хариган не могат да бъдат осъществени.

„Ако говорим за оборудването на силите за противовъздушна отбрана на Калининградска област, трябва да се отбележи, че районът е “покрит” от усилената противовъздушна отбрана на Балтийския флот. В допълнение, цял дивизион противовъздушна отбрана защитава региона по суша”, заяви Бижев. “Това е граничен регион и в тези райони винаги са били разгръщани най-модерните оръжия и се обръща специално внимание на обучението на персонала. САЩ не са в състояние да се противопоставят на противовъздушната отбрана на Калининград”, допълни той.

Струва си да припомним обаче, че според ситуацията на съвременната военна наука, противовъздушната отбрана с всякаква плътност в крайна сметка се унищожава от нападателя - всичко зависи от екипировката, отредена на тази сила. Освен това, въпреки мощната противовъздушна отбрана близо до Калининград, тя има свои слабости. По-специално, няма втори и трети ешелон на противовъздушната отбрана (каквито има изградени в централните райони на страната), не е сигурно, че в случай на истински конфликт унищожените системи ще бъдат обновени и ремонтирани, а изразходваните боеприпаси ще бъдат възстановени.

Независимо от това, експертите са сигурни, че системата за ПВО в Калининградска област трябва да издържи поне първото мащабно въздушно нападение .

Според откритите данни системите С-300 и С-400, разположени в региона, могат едновременно да направят залп от стотици зенитни ракети. И тогава сухопътните средства за поразяване, като ракетите "Искандер", трябва да влязат в действие. Тяхната задача ще бъде да унищожат вражеските оръжия, заплашващи Калининград - ракетните пускови установки, летищата, щабовете, складовете за оръжие и другите подобни обекти.

Военният експерт Александър Голц обясни защо Пентагонът и НАТО са загрижени за плътната концентрация на руските системи за противовъздушна отбрана в района на Калининград. „В случай на военен конфликт тази мощна система за противовъздушна отбрана може да предотврати прехвърлянето на резервите на НАТО в балтийските държави по въздух. Първото и основно средство за унищожаване на руската ПВО в Калининград са крилатите ракети на морска основа. В случай на военен конфликт, Щатите буквално ще запълнят Балтийско море с надводни кораби и подводници с крилати ракети на борда, за да отприщят цялата им сила в Калининградска област”, заяви Голц.

Според Голц другите възможности за потушаване на противовъздушната отбрана в района на Калининград са по-малко реалистични.

“Теоретично регионът може да се простреля от съседните територии с обикновена артилерия, но опитите за сподавянето на противовъздушната отбрана по този начин са рисковани, тъй като западните самоходни оръдия ще бъдат унищожени на позициите си от нашето оръжие”, добави експертът.

На свой ред Русия, според Голц, ще отговори на евентуална атака на НАТО главно с помощта на крайбрежните отбранителни комплекси “Бал” и “Бастион”. „Освен това оперативно-тактическите ракетни системи “Искандер-М”, разположени в района на Калининград, ще бъдат използвани за унищожаване на командните пунктове и съоръжения на НАТО на сушата“, заяви анализаторът, съгласен с мнението, че Русия може да отблъсне първата вълна на атака срещу Калининград.

Говорейки за сценария за по-нататъшното развитие на събитията, експертът изрази надежда, че дискусиите на американските военни за военния конфликт с Русия няма да станат навик. „Надявам се наистина да обсъждаме немислимото. Защото евентуален конфликт между САЩ и Русия ще унищожи живота на планетата Земя, не само противовъздушната отбрана на Калининградска област “, обобщава Голц.

 

Иван Абакумов   Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа