Грешка на американски дипломат става причина за поканата на Хрушчов в САЩ

Историческото посещение на председателя на Централния комитет на КПСС Никита Хрушчов в Съединените щати през септември 1959 г. е станало възможно поради грешка на американския дипломат, заяви авторът на биографията на Хрушчов Уилям Таубман.

Според Таубман поканата е била улеснена от ситуацията около Берлин, разделен на две части след Втората световна война. Хрушчов е поискал САЩ, Великобритания и Франция да изтеглят войските си от Западен Берлин, в противен случай СССР заплашва да прехвърли контрола на достъпа до западната половина на ГДР. Москва също обявява готовността си да сключи отделен мирен договор със Западен Берлин. В резултат на това целият град може да остане под контрола на ГДР, което не устройва САЩ.

 

Резултат с изображение за Никита Хрушчов в Съединените щати

 

Президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер дълго време не обсъжда този въпрос и в резултат на това напрежението се увеличава, докато не се появяват страховете от война.

“Но резултатът от това напрежение беше, че Айзенхауер покани Хрушчов в САЩ. Поканата беше валидна при условие, че беше постигнат напредък в Берлин. Но в резултат на една странност в писмото с поканата, което Хрушчов получи, нямаше такова условие, така че Хрушчов беше изненадан, но се зарадва да бъде поканен в Съединените щати”, коментира Таубман.

Според него виновникът за грешката е бил заместник държавният секретар Робърт Мърфи, който е трябвало да предаде в Ню Йорк поканата до първия заместник-председател на Министерския съвет на СССР, пристигнал там, за да отвори съветска изложба на Фрол Козлов. Дипломатът е изпълнил задачата, но по някаква причина не каза нищо за условието на Айзенхауер.

“Президентът беше много притеснен, смаян. Той каза на Мърфи, че сега ще трябва да проведе среща, която е неприятна за него, че той просто няма представа с каква цел трябва да се срещне с Хрушчов. Той наистина съжали за тази грешка... но, може би, се надяваше да постигне напредък в преговорите с Хрушчов по време на пътуването”, допълва Таубман.

 

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа