Европейският съюз ще създаде космически и отбранителен сектор за добавяне към колективните възможности на НАТО

Избраният председател на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, декларира, че ще се стреми да консолидира европейското космическо и отбранително оръжие, въпреки че Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) винаги ще бъде "колективната защита" на блока.


Фон дер Лайен, която ще поеме задълженията си на 1 ноември, поставя сред задачите си да учреди Европейския фонд за отбрана, който получи бюджет от 13 милиарда евро за увеличаване на възможностите за научни изследвания и разработки в областта на отбранителните технологии и оборудване.


Избраният президент на Европейската комисия, която преди това е била министър на отбраната на Германия, каза че "са необходими решителни стъпки през следващите пет години към Европейски съюз за отбрана".


"Държавите-членки на Европейския съюз многократно са били информирани, че общото придобиване за техните въоръжени сили е от изключително значение", заяви Фон дер Лайен, според Ройтерс.


След като гарантира, че Европейският съюз "никога няма да бъде военен съюз", фон дер Лайен заяви "НАТО винаги ще бъде инструментът на колективната отбрана".


"Европейското развитие и съвместното придобиване на военни способности ще подобрят оперативната съвместимост, което е ценност за НАТО", заяви избраният президент.


С цел насърчаване на развитието и съвместното придобиване на отбранителни технологии и оборудване Европейският съюз може да съфинансира 1000 милиона евро до 2020 г. и заедно с приноса на всяка страна се очаква да достигне обща инвестиция от 5000 милиона евро годишно в развитието на капацитета в тази област, още от следващата година.


Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика Федерика Могерини заяви, че Фон дер Лайен може да бъде "първата, която ще допринесе за пълната реализация на военното сътрудничество между членовете на блока".


От 2016 г. Европейският съюз установи Европейски фонд за отбрана, който ще се стреми да инвестира в общото развитие на технологии и оборудване от стратегическо значение, включително наземни, въздушни, морски, космически възможности и киберсигурност.


Според агенция Ройтерс Европейският съюз ще се стреми да разработва технологии заедно, за да се справи с напредването на космическите въпроси на сили като Русия, САЩ. и Китай.


Фон дер Лайен също обяви, че бившият министър на отбраната на Франция Силви Гулард ще отговаря за новото министерство на промишлеността, отбраната и космоса, както и за вътрешния пазар. "Това, за което става въпрос, е да се позволи на държавите-членки да финансират изследвания и да управляват публичните пазари за нови европейски системи за отбрана", каза тя.


"Искам Европейският съюз и тази комисия да бъдат пазители на многостранността. Защото знаем, че по-силно правим заедно това, което не можем да направим сами", каза Фон дер Лайен.

Станете почитател на Класа