Даниел Джан, новият кормчия на Алибаба, възнамерява да „убие“ досегашната бизнес схема

Даниел Джан, новият кормчия на Алибаба, възнамерява да „убие“ досегашната бизнес схема
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    12.09.2019
  • Сподели:

Даниел Джан, назначен във вторник за нов изпълнителен президент на китайския гигант за електронна търговия Alibaba, е също и изпълнителен директор на компанията от 2015 г. Той е първият човек - след съоснователя Джак Ма, най-богатият човек в Китай, който заема и двете позиции едновременно.


Той казва, без сянка на съмнение, че огромният конгломерат „трябва да затвори сегашния си жизнен цикъл и да се преоткрие, преди някой друг да прекрати бизнеса му".


Роден в Шанхай през 1972 г., Джан учи в Шанхайския финансово-икономически университет.


Наред с други позиции, през кариерата си той е бил фискален надзор в китайския клон на Артур Андерсен, главен финансов директор на Shanda Interactive - китайска компания за онлайн игри - и от 2007 г., главен финансов директор на Taobao, дъщерно дружество на Alibaba. През 2011 г. е повишен в президент на Tmall, уебсайт за търговия на дребно, който се отделя от Taobao.


В тази последна компания той се открои, като въведе продажбите с намаление по случай Деня на ергените, който дори надмина успехите на популярния американски Черен петък.


През 2013 г. той става директор на операциите на Alibaba, а през 2015 г. е назначен за негов изпълнителен директор.


Дигиталната търговия направи Alibaba най-голямата компания с отворен капитал в света, оценена на 460 000 милиона долара. Въпреки това забавянето на икономическия растеж, което компресира потребителските разходи и рекламата, се отрази за компанията, давайки признаци на напрежение през последните месеци.


Цената на акциите на Alibaba намаля, а протестите в Хонконг отложиха предлагането на акции, които бяха предназначени за набиране на 20 милиарда долара.


Според Джан, днес групата е позиционирана единствено за обединяване на онлайн и офлайн света в хранителния сектор и малко отвъд него. Неговите инициативи водят Alibaba към дълбините на финансите, здравеопазването, киното и музиката.


Тези усилия объркаха някои инвеститори в САЩ, притеснени от перспективата компанията да отиде твърде далеч.


Но Джан вижда всичко това като въпрос на оцеляване, убеден, че "всеки бизнес има своя жизнен цикъл", каза той в ексклузивно интервю, цитирано от Bloomberg.

 

"Ако не убием настоящия си бизнес, някой друг ще го направи. Ето защо предпочитам новият ни бизнес да убие сегашния ни бизнес", каза той.

Прочетена 231 пъти

Станете почитател на Класа