Нетаняху планира да анексира нови територии

Нетаняху планира да анексира нови територии
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.09.2019
  • Сподели:

Бенямин Нетаняху има планове да разшири територията на Израел, стига да успее да спечели парламентарните избори в страната следващата седмица. Настоящият израелски премиер разкри плановете си да анексира част от окупирания Западен бряг, ако остане на власт след вота.

По думите на Нетаняху той има намерение да наложи "израелски суверенитет над Йорданската долина и северната част на Мъртво море".

Това му изказване очевидно цели не само да му осигури по-голяма подкрепа от избирателите, но и да му спечели съюзници сред десните политически сили в страната, от които би имал нужда, за да създаде ново правителство.

Предизборните обещания му обаче доведоха до негативни реакции в арабския свят. Представители на Турция, Йордания и Саудитска Арабия отправиха критики към изказването на Нетянаху.

Очаквано остра беше реакцията на Саиб Арикат, главният преговарящ от палестинска страна в преговорите с Израел. Той разкритикува плановете на израелския премиер и посочи, че подобен ход би бил "незаконен", а също и "военно престъпление", което би "погребало всеки шанс за мир" в региона.

Западният бряг, част от историческата област Палестина, от 1948 г. е под контрола над Йордания, а през 1967 г. е окупиран от Израел. Въпреки че контролира територията, досега страната не я е анексирала официално.

На територията на част от Западния бряг се намира и Палестинската автономия - автономното държавно образувание в рамките на Израел. Палестинците обаче настояват цялата територия да се превърне в една тяхна бъдеща, независима държава.

 

 

Карта: iStock / Getty

 

 

Нетаняху от своя страна доскоро поддържаше позицията, че Израел винаги трябва да има присъствие в Йорданската долина с оглед на "сигурността".

В телевизионно обръщение, част от предизборната му кампания, израелският министър-председател разкри новите си планове за региона. Идеята е да анексира всички израелски селища в Западния бряг. Израел има над 140 селища в Западния бряг, които са незаконни от гледна точка на международния закон, макар страната да оспорва това.

"Има едно място, на което можем да наложим израелски суверенитет веднага след изборите. Ако аз получа от вас, гражданите на Израел, мандат да направя това", коментира Нетаняху, цитиран от BBC.

Зад това решение на израелския премиер прозира търсенето на съюзници след изборите.

Той е лидер на дясноцентристката партия "Ликуд", която според социологическите проучвания ще има много близък изборен резултат с опозициония алианс "Синьо и бяло". Предсрочните избори в страната ще се проведат във вторник, 17 септември, след като по-рано тази година Нетаняху не успя да изгради стабилно коалиционно правителство.

Изказването му за анексирането на Западния бряг би могло да му осигури подкрепа от десните политически сили. От опозицията вече нарекоха плановете на Нетаняху "опит за анексиране на гласове".

Подобна инициатива обаче ще трябва да изчака публикуването на дългоочаквания план за мирно споразумение между израелци и палестинци, по който работи администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Реакции срещу идеята на Нетаняху за анексиране на територии вече има.

От Арабската лига, международна организация с 22 страни-членки от Северна Африка и Близкия изток, определиха подобнo "опасно развитие" като "агресия". Според организацията планът на израелския премиер ще е в разрез с международното право.

Йорданският външен министър Айман Сафади коментира, че подобен ход би бил "сериозна ескалация", която може да тласне целия регион към насилие.

Турският му колега Мевлут Чавушоглу от своя страна определи идеята като "расистка" и разкритикува Нетаняху за "незаконните и агресивни съобщения", които отправя преди изборите.

Предизборната кампания в Израел преминава не само под сянката на мащабни обещания, но и на фона на ракетен обстрел.

По-късно във вторник охранители свалиха Нетаняху от сцената на предизборно събитие в южния град Ашод, докато за фон звучаха сирени с предупреждение за въздушно нападение.

От Израел съобщиха, че са свалили две ракети, изстреляни от палестинци от Ивицата Газа. Нетаняху продължи речта си няколко минути по-късно. Същевременно в отговор на атаката израелски самолети са нанесли удари по 15 цели в Ивицата Газа.

Станете почитател на Класа