Брюксел няма друг избор, освен да удължи фрийк шоуто "Брекзит"

Брюксел няма друг избор, освен да удължи фрийк шоуто "Брекзит"
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.09.2019
  • Сподели:

Почти е гарантирано, че Великобритания ще получи още едно удължаване на срока за Брекзит, но не очаквайте Европейският съюз да го признае.

Междувременно политици и администратори в Брюксел и други европейски столици ще прекарат още няколко седмици и ще наблюдават с ужас, а в някои случаи - и с извратено удоволствие, как британските политици се разкъсват взаимно в Лондон.

Борис Джонсън смело заяви, че би предпочел да "лежи мъртъв в канавка", отколкото да го стори, но закон, който влиза в сила от понеделник вечерта, задължава британския премиер да поиска удължаване отвъд сегашната дата за Брекзит, освен ако неговите съветници не намерят начин да заобиколят закона. Тези в Брюксел, които се опасяват от излизане без сделка, повече се страхуват, че Джонсън ще откаже да изпълни закона, отколкото че някой лидер от ЕС ще наложи вето на искането за удължаване на срока.

Ако Джонсън се предаде и изпълни закона, вместо полицията да го арестува за нарушаването му, това не изисква непременно той лично да отиде до Брюксел.

Писмено искане, доставено от посланика Тим Бароу, точно както стана и с първоначалното писмо, задействало процедурата по Член 50, би свършило същата работа, споделят вътрешни източници от ЕС. Но въпреки огромното отчаяние от кашата с Брекзит, залогът е твърде голям, за да позволи на Брюксел да тласне Великобритания към напускане без сделка.

Официалната позиция на ЕС за Брекзит продължава строго да се придържа към фактите - 27 държавни глави и правителства ще разгледат искане за удължаване на срока, ако такова бъде изпратено от британския премиер. Главният говорител на Европейската комисия - Мина Андреева - също подчерта, че трайната позиция на Евросъюза е, че каквото и да е забавяне да бъде допуснато, то трябва да е "по основателни причини".

Публично някои министри от ЕС говорят агресивно и предупреждават, че Евросъюзът е гневен и несклонен да осигурява повече отстъпки от определения срок - 31 октомври. Това стори например френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, който заяви, че не е склонен на повече компромиси, ако не вижда сериозно развитие в посока Брекзит.

Според него при сегашните обстоятелства, отговорът за отсрочка е "Не". Льо Дриан е категоричен - "Няма да минаваме през това на всеки три месеца."

Той допълни: "Те трябва да ни кажат какво искат."

Позицията му беше потвърдена от премиера на Люксембург - Ксавие Бетел, който отбеляза, че за момента има само едно споразумение на масата. Бетел визира споразумението за излизане от ЕС, отхвърлено трикратно от Камарата на общините. Той допълва, че не разбира защо трябва да има нова отсрочка и защо трябва да има ново споразумение, след като този договор е най-добрият възможен.

Ако има причина за отлагане, ще приема, но все още нямам причина, нито имам каквато и да е представа какво искат те, отбеляза в заключение премиерът.

В Брюксел, подобни заплахи се възприемат и като искрен израз на сегашните нагласи сред лидерите на ЕС - на тях им идва до гуша от Великобритания и националната й бъркотия. Представителите на ЕС искат Великобритания да посочи някаква сериозна, основателна причина за отлагане, въпреки че това не изглежда трудно, като се има предвид, че националните избори в страната в следващите седмици или месеци вече се считат за неизбежни.

Същевременно, подобни заплахи се възприемат като стратегически полезни, като целят да противодействат на отдавнашната конспиративна теория сред поддръжниците на Брекзит, че по някакъв начин ЕС е в тайно споразумение с настояващите за оставане в съюза и се опитва да провали напълно напускането на Великобритания.

Но на четири очи, висши политици признават, че е почти невъзможно да си представим, че Евросъюзът би наложил напускане без сделка, като откаже искане за удължаване на срока.

Подобен ход, признават те, би направил ЕС и 27-те отговорни за това столици, поне в очите на обществеността, отговорни за тежките икономически щети в резултат на липсата на споразумение, независимо от настояването в продължение на месеци, че единствено Лондон би бил виновен за подобно развитие на събитията.

На по-практическо ниво, отхвърлянето на искане за удължаване на срока за Брекзит би принудило новата Европейска комисия да встъпи на постовете си на 1 ноември на практика в кризисна ситуация. Членове на Комисията настояват, че ЕС е максимално готов за хаотично напускане на Великобритания без сделка с мащабни юридически и финансови планове за критични ситуации, но те охотно признават, че е невъзможно да бъдат напълно подготвени за толкова безпрецедентно събитие, и че готовността варира в 27-те оставащи членки на ЕС.

Не вярвам, че ако Великобритания поиска удължаване на срока, ние ще откажем, казва европейски дипломат, и допълва обаче, че продължителността на отсрочката и целта й са съвсем отделен въпрос. Висш чиновник в ЕС с роля в преговорите казва, че ЕС не печели нищо, ако изхвърли Великобритания без споразумение. Напускането без сделка не е добра перспектива и за континента, заявява той.

Но признава и че няма практически нищо, което 27-те членки да могат да направят, освен да гледат политическото фрийк шоу в Лондон и да чакат. "Купете си пуканки", беше ехидният му съвет.

Като се има предвид нестабилността на политическата ситуация във Великобритания и тоталната непредсказуемост на това, което ще се случи между сегашния момент и крайния срок, политици предупреждават, че е невъзможно да се изключи всякакъв изход.

Но в интервюта политици и дипломати от ЕС изразяват по-скоро опасения, че Джонсън ще се опита да се съпротивлява на Камарата на общините и ще откаже да поиска отсрочка, отколкото реални съмнения за склонността на държавните глави и правителствата в Европа да удължат крайния срок. Няколко политици изтъкнаха публични коментари на британския министър Майкъл Гоув, в които той изразява съмнения дали Джонсън би изпълнил закон, задължаващ го да изиска удължаване на срока за напускане на ЕС.

Ирландският премиер Лео Варадкар по време на пресконференция с Джонсън в Дъблин подчерта, че е напразно да се мисли, че липсата на сделка би осигурила по някакъв начин избягване на мрежата от комплексни проблеми около Брекзит.

Няма такова нещо като "чисто откъсване", казва Варадкар, като описа вероятният фундамент на неговите аргументи към колегите му лидери в полза на осигуряването на поредна отсрочка. Просто навлизаме в нова фаза, допълни той. Ако няма сделка, което смята, че е възможно, това ще доведе до сериозно влошаване на ситуацията и за британците, и за ирландците. Ще трябва да се върнат на масата за преговори и когато го сторят, първите и единствени въпроси в дневния ред ще са правата на гражданите, уреждането на финансовите задължения и ирландската граница.

Координаторът по въпросите на Брекзит в Европейския парламент - Ги Верхофщад, говори през уикенда в подкрепа на твърдата позиция на льо Дриан срещу предоставянето на нова отсрочка без някакъв признак за сериозен напредък от британска страна.

Няколко представители на ЕС казват, че задълбочаващата се политическа криза в Лондон доказва, че френският президент Еманюел Макрон е прав да се противопоставя на по-дълга отсрочка, когато Европейският съвет гласува през април за отлагане на пределната дата на Брекзит до 31 октомври. Това е второто отлагане, осигурено от Съвета на тогавашния премиер Тереза Мей, след като първоначално беше дадена отсрочка от първоначалния краен срок - 29 март.

Мей поиска отсрочка само до 30 юни, докато председателят на Съвета Доналд Туск и някои други лидери подкрепяха много по-голямо удължаване на срока за напускане, с вероятно година или повече.

Френската позиция набира все повече популярност, казва съветник на Верхофщад. Те започват да разбират, че Макрон тогава е бил прав - на последната среща на високо равнище той не искаше да дава безусловно удължаване на срока на Великобритания и искаше нещата да бъдат довършени до логичния им край. Нова отсрочка е невъзможна, освен ако има фундаментална промяна, не и при настоящите обстоятелства. ЕС има споразумение с ясни условия, това споразумение е налице.

И все пак втори дипломат от ЕС коментира, че позициите в Париж са малко по-нюансирани, отколкото показват скорошните публични изказвания, и че Елисейският дворец ще е отворен за кратко удължаване на срока, вероятно с до два месеца, за да бъде позволено на Великобритания да проведе национални избори и да създаде условия за финално споразумение за Брекзит към момента, в който лидерите от ЕС проведат срещата си на високо равнище през декември.

В този момент Париж командва парада; Германия ще следва консенсуса, казва вторият дипломат, но позицията на Париж е по-нюансирана, отколкото личи на пръв поглед.

Само няколко седмици, допълва той като предрича на какво би се съгласил Макрон. Споразумението трябва да бъде подписано на срещата на Съвета през декември, казва още дипломатът.

Въпреки че консенсусната позиция в ЕС е, че Брекзит е катастрофа за всички страни, цари също така усещане, че политическите проблеми на Великобритания, включително оставката на Мей и продължаващата безизходна ситуация в Уестминстър, ясно показват, че напускането на блока е грешка, която никоя друга страна от ЕС няма да поиска да повтори.

 

по Политико

Станете почитател на Класа