Джон Болтън - един от последните, които се осмеляваха да противоречат на Тръмп

И Джон Болтън се сбогува с поста си. Едва ли мнозина ще тъгуват по този краен военнолюбец и хардлайнер. Но Болтън бе и един от последните, които се осмеляваха да противоречат на Тръмп. Коментар на Оливер Залет.

 

 

 

 

Джон Болтън, съветник на президента Тръмп по въпросите на националната сигурност, се сбогува с поста си след само година и половина. Той си спечели славата на "ястреб" и хардлайнер във външната политика, който неприкрито апелира за военни интервенции и решително отхвърля всякаква дипломация с политическите противници.

От друга страна Болтън беше човек, който не се плаши да се противопостави на Тръмп. След неговото оттегляне, критичните гласове в непосредственото обкръжение на президента намаляват с още един. Най-вероятно мястото му ще бъде заето от някой лоялен човек - както неведнъж вече се е случвало.

Постоянна смяна на министри

По подобен начин Тръмп се разправи с бившия правосъден министър Джеф Сешънс, който беше отказал да уволни неудобния специален прокурор Робърт Мълър, и който се призна за предубеден по време на разследванията за т.нар. руска афера. След като го принуди да подаде оставка, президентът Тръмп замени Сешънс с далеч по-удобния му Уилям Бар, чиято странна интерпретация на доклада на Мълър разгневи демократите, но пък заздрави позициите на  президента.

 

Доналд Тръмп и Джон Болтън

 

Или оставката на Джим Матис. Опитният бивш министър на отбраната се отказа от поста си заради решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия – действие, с което президентът предизвика разрив с много от собствените си съветници. Матис бе смятан за един от последните гласове на разума в администрацията на Тръмп.

Джон Болтън обаче няма как да бъде причислен към този вид хора. Като един от архитектите на войната в Ирак по времето на президента Джордж Буш той носи пряка отговорност за трайната дестабилизация на Близкия Изток. В последно време Болтън настояваше и за военен удар срещу Иран. А неговата военнолюбива реторика често влизаше в противоречие с едно от централните обещания на Доналд Тръмп - да изтегли САЩ от международните кризисни огнища и конфликтни зони.

Противник на договорките с диктатори

В същото време Джон Болтън беше яростен критик на неособено сполучливите опити на президента Тръмп да сключва сделки с деспоти, изпаднали в международна изолация. Безрезултатните му срещи с Ким Чен Ун например се превърнаха в чудесен пи ар за севернокорейския диктатор. Същата чест явно щеше да бъде оказана и на афганистанските талибани, които Тръмп беше поканил в резиденцията си в Кемп Дейвид – факт, който несъмнено щеше да ги постави на едно ниво с изтъкнати държавни и партийни лидери. Подобни опити за договорки с политическите противници бяха трън в очите на Джон Болтън. Особено пък, щом се отнася до радикални ислямисти от сорта на талибаните.

Оставката на Джон Болтън е добра новина за американската дипломация: отказ от дрънкането на оръжия и надежда за зациклилия конфликт с Иран. Тя обаче за пореден пот показва как Доналд Тръмп се разправя с онези, които заставят на пътя му. Всеки, който си позволява да изрази някаква позиция, различна от тази на президента, незабавно си тръгва.

 

 

 

Станете почитател на Класа