«Откачалка и лъжец»: наблюдателка на Hill се усъмни в професионалната пригодност на Тръмп

Съвсем наскоро президентът на САЩ прекрачи всички разумни граници и изкриви официалните данни, за да докаже „фалшивата“ си версия за заплахата от урагана „Дориан“ за Алабама, пише журналистката от Hill Мария Кардона. Според нея това поведение подсказва, че Тръмп страда от психическо разстройство и следователно не трябва да заема поста на държавен глава.

Свят ми се завива от това, колко често действащият американски президент прави неща, които демонстрират непригодността му. Неотдавнашното „фиаско“ на Доналд Тръмп накара много хора да се усъмнят в психичното му здраве, пише наблюдателят на The Hill и политическият технолог от Демократическата партия на САЩ Мария Кардона,.

Става дума за момента, в който Тръмп демонстрира „явно редактиран“ вариант на движението на урагана „Дориан“ в Овалния кабинет. На картата ясно се виждаше, че някой е разширил кръга на разпространение с флумастер, така че е възможно маршрут на бурята да обхване Алабама.

 

 

На въпроса кой е направил тази черна маркировка, която очевидно не е отпечатана на официалната карта, Тръмп отговори: „Не знам. Не знам." Но по-късно близък съветник на президента каза, че именно ръководителят на Белия дом е бил този, който е очертал тази линия.

Според Кардона проблемът е в това, че тази карта не отразява официалната прогноза за следване на урагана. Но Тръмп се почувства задължен да се появи по националната телевизия, за да докаже истинността на своя туит, в който изтъкна, че Алабама може да бъде на пътя на „Дориан“, и "да сее паника в щата, която всъщност не е заплашван от нищо".

Този туит на Тръмп се оказа толкова „фалшив“, че поиска намесата на Националната метеорологична служба. Ведомството веднага направи корекция, като обяви, че Алабама не е по пътя на „Дориан“ и че няма причина за безпокойство за жителите на щата, отбелязва авторът на статията.

Да, грешки се случват. Да, Тръмп е просто човек (просто не му казвайте за това). Но всеки здравомислещ човек ще признае грешката си и ще се извини”, смята Кардона.

Здравомислещият човек разбира тежестта на бремето, която президентството полага върху него. Той приема сериозно ролята на главнокомандващ и разбира, че всяка негова дума може да има далеч отиващи последици. Но Доналд Тръмп „действа в разрез с всички стъпки, които би предприел рационалния човек“, казва наблюдателят.

Според нея, откакто встъпи в длъжност, американският президент е "лъгал повече от 12 хиляди пъти", но този път всичко изглежда различно. Съобщението му за заплаха от ураган за жителите на Алабама, неподкрепено от официални доказателства, предизвиква „особено безпокойство“.

Това, което направиха президентът и неговите сътрудници доказва, че кралят е гол и целият му кръг също е гол. И че публично на официално ниво да се декларира прогноза за времето, знаейки за грешката, е напълно незаконно“, подчертава Кардона. „Сериозно, Америка, защо се преструваме, че сме добре с обитателя на Овалния кабинет, както и с хората, които всеки ден подкрепят странното му, екстравагантно или нездраво поведение?“, недоумява тя.

Авторът на статията обръща внимание, че дори бившият му най-близък съратник Антъни Скарамучи подозира, че Тръмп страда от психично разстройство. Освен това той смята, че обкръжението на президента се опитва да скрие „влошаването на умствените му способности“.

Журналистката от The New Yorker Сюзън Гласър, също анализира „като никога безумния август“ на Тръмп. Тя заключава, че действията на президента карат мнозина да мислят, че поведението му все по-малко съответства на заеманата от него длъжност.

Не съм психиатър или психолог. Но имам очи, уши, разсъдливост, порядъчност и здрав разум. Както повечето американци. Ето защо с всеки изминал ден все повече и повече хора стигат до извода: Доналд Тръмп не е подходящ за президентския пост“, казва Мария Кардона. „Америка, стига, значи стига“, заключава тя.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа