Десетки американски прокурори започват антитръстово разследване срещу Google

Генералният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви в понеделник съвместно държавно разследване срещу Google за възможни нарушения на антитръстовите закони, една двупартийна инициатива, към която се присъединиха 50 генерални прокурори от 48 щата, плюс Окръг Колумбия и Пуерто Рико. Само Калифорния и Алабама не участват в разследването.


Изследването ще се ръководи от Пакстън и ще се фокусира предимно върху рекламния бизнес на компанията. Прокурорите ще се стремят да прегледат рекламните пазари на Google и възможностите за търсене, за да установят дали техните бизнес практики са довели до антиконкурентно поведение и по този начин да ощетяват потребителите и да експулсират потенциалните конкуренти в бизнеса.


„Това е компания, която доминира във всички аспекти на рекламните и интернет търсения, тъй като контролира страната на купувача, продавача, търга и дори видеото с YouTube. Това проучване не е дело. Това е разследване за установяване на фактите ", каза Пакстън.


Google е вторият технологичен гигант, изправен пред антитръстово разследване този месец. Миналата седмица щатите Ню Йорк, Флорида, Колорадо, Айова, Небраска, Северна Каролина, Охайо и Тенеси, в допълнение към Вашингтон, съобщиха, че те ще разследват и "доминирането на Facebook в технологичната индустрия и потенциалното антиконкурентно поведение на тази компания в резултат на подобна позиция".


Генералният прокурор на Ню Йорк, Летития Джеймс, обеща да стартира „всеки разследващ инструмент, с който разполага", за да определи дали действията на фирмата на Марк Цукърбърг са застрашили данните на потребителите, намалили качеството на избора им или увеличили рекламната цена. Тя каза, че" дори най-голямата социална мрежа в света трябва да спазва закона и да уважава своите потребители."


По този начин държавните разследвания добавят допълнителен натиск върху двете компании, които вече са изправени пред антимонополния контрол на федерално ниво. Министерството на правосъдието ще проведе собствено антитръстово разследване в Google, съобщи The Wall Street Journal през юни.


Миналия юли Министерството на правосъдието на САЩ информира, че неговият отдел за антитръстово управление ще отговаря за проучването дали големите технологични компании използват практики, които „намаляват конкуренцията" по какъвто и да е начин, „задушават иновациите и вредят на потребителите".

Станете почитател на Класа