Три стихотворения в списания за мотоциклети помагат да се разкрие убийство от преди 47 години

Американецът Лари Виа е обвинен в убийство в първа и втора степен за престъпление, извършено през 1972 г., съобщи окръжната прокуратура на окръг Франклин (Пенсилвания), съобщава The Washington Post. Основното доказателство срещу него са неговите писания, публикувани в списание за мотоциклети.


Виа, сега на 75 години и неговият партньор Чармейн Филипс, са отговорни за поредица престъпления, извършени през лятото на 1972 г. на няколко пътища в североизточната част на САЩ. В резултат на престъпната им дейност двама души са убити, а още един, Харви Хофман, е оцелял при изстрел в главата, след като е бил нападнат в бензиностанцията си от двойката.


Убийството на Морган Питърс, чието тяло е намерено на 20 септември 1972 г. на магистрала в Пенсилвания от автомобилисти, пътуващи през района, е останало неразкрито повече от 40 години. Според резултатите от аутопсията, цитирани от местен вестник, Питърс е загинал от наранявания на гърдите, причинени от пушка и от наранявания, причинени от огнестрелно оръжие с малък калибър.


След 47 години от убийството на Питърс, полицията открива в поезията на Виа доказателствата, които й трябват, за да се свърже убиецът с жертвата. Доказателствата бяха изненадващо намерени в мотоциклетните списания Outlaw Biker и Easyriders, които са публикували девет от произведенията на „Джоди Виа", псевдоним, използван от Лари.


Според полицейските доклади стихотворенията, които Виа пише през 80-те от затвора в Охайо, в който излежава доживотен затвор, описват събития, подобни на тези в поне три реални престъпления.


В едно от своите писания „Отплата в пълен размер",има откровение за жена, която връзва жертвата си, преди да я екзекутира с изстрел. Това стихотворение е много подобно на нападението срещу Хофман, в Геуга, Охайо, Виа и Филипс го завързали и застреляли в главата с пистолет. Жертвата оцеляла при нападението и успяла да разпознае Виа и Филипс като свои агресори.


Според полицията, още едно от произведенията на Виа, „Езда на лунна светлина", се случва по подобен сценарий, в който Джейн Магуайър, 19-годишна жена, е намерена мъртва в залесената местност на окръг Съмит, Охайо. След аутопсията е показано, че Магуайър е бил насилена сексуално преди да бъде простреляна в гърба и главата. Проучванията по балистика определят, че оръжието за убийство е било същото, използвано и срещу Хофман.

 

И накрая, в стихотворение, озаглавено „Опасен Дейв", Виа пише за стопаджийка, толкова красива, че успява да накара автомобилистите да спрат и да се приближат към нея пеша, за да попаднат в засада от стрелец, който се е скрил зад дърветата. Филипс признал, че са използвали стратегията за автостоп много пъти, за да накарат жертвите да спрат превозното си средство, така че разследващите ще докажат, че това се е случило и с Питърс през септември 1972 г.

Станете почитател на Класа