Тръмп умее да смята...

Огромни богатства дремят в Арктика. Доналд Тръмп добре знае това и иска да наложи лидерската роля на САЩ и в този регион на света. Елиминирайки съперници като Русия и Китай. Коментар на Оливер Залет.

 

 

 

Тръмп изобщо не вярва, че климатичните промени са резултат от човешката дейност. Затова пък топенето на ледовете в Гренландия явно истински му е легнало на сърцето. И това не е случайно. Зад Гренландия е разположена Арктика - сиреч един от малкото все още неусвоени от човека региони в света, при това с огромен икономически потенциал.

Явно е, че президентът иска да купи Гренландия заради природните ѝ богатства. А поради климатичните промени и топящите се ледове те съвсем скоро ще станат и по-лесно достъпни. Това знае дори и човек като Тръмп, който не понася да се говори за промените в климата. Той обаче не крие, че САЩ се борят за лидерска роля в световната надпревара за Арктика.

Става дума за геополитическото надмощие на САЩ

Претенции към Арктика предявяват не само граничещите с нея САЩ, Норвегия и Дания, но и Русия, та дори и Китай. Пекин не разполага с арктическа територия, но предявява претенциите си към полярната област недвусмислено, като нарича себе си "близка до Арктика" държава.

 

default

 

Ясно е, че в случая става дума не просто за закупуване на земя. В надпреварата за полезни изкопаеми и морски пътища си личи битката между старите и нови хегемонии за пренареждане на световния ред. Доналд Тръмп се бори за американско надмощие в Арктика - ни повече, ни по-малко. И се опитва да елиминира съперниците Русия и Китай.

Идеята Гренландия да бъде закупена от Америка не е нова: още през 1946 година президентът Хари Труман прави точно такъв опит. Дания тогава отказва. Отговорът и днес е едно учтиво „не“. Един поглед към историята показва, че Аляска, Луизиана и Вирджинските острови са станали американско притежание именно срещу заплащане.

Тръмп поставя под въпрос следвоенния ред

Само че от 1946 година до днес са изминали не просто седем десетилетия. С решаващото участие на САЩ след Втората световна война бе формиран и следвоенният ред. Днес членството в НАТО обвързва западните държави със САЩ - в това число и Дания. Общият военен съюз доскоро беше гарант на мира и мултилатерализма.

Китай обаче оспорва водещата роля на САЩ в света, за което допринася и самото поведение на Доналд Тръмп. Защото от идването си на президентския пост той подкопава основите на западните съюзи, опитва се да разедини ЕС, поставя под въпрос НАТО, търси близост с деспоти и избягва старите партньори на САЩ в Западна Европа. Офертата към Дания може да изглежда като нарушаване на едно табу - но тя добре се вписва в светогледа на американския президент.

 

 

 

Станете почитател на Класа