Най-новата идея на Тръмп

Най-новото хрумване на Тръмп напомня за продажбата на Аляска през 1867 година: вътрешни източници твърдят, че американският президент иска да купи най-големия остров на планетата - Гренландия.

 

 

 

Да не би Доналд Тръмп да е решил да влезе завинаги в учебниците по история - или пък просто се връща към предишния си бизнес с недвижими имоти? Във всеки случай най-новото му хрумване напомня за продажбата на Аляска през 1867 година, когато САЩ придобиват територията на днешния си най-северен щат срещу смешната сума от 7,2 милиона долара (днес това отговаря на около 120 милиона долара). Според вътрешни източници, с помощта на свои съветници Тръмп бил разработил план за закупуването на най-големия остров на света - Гренландия.

Още Труман искал да купи Гренландия

Твърди се, че Гренландия, която е разположена североизточно от Канада, привлякла вниманието на Тръмп заради природните си ресурси и геостратегическото си значение. Според "Уол стрийт джърнъл", някои от съветниците на Тръмп смятали, че САЩ ще имат изгода от покупката на острова, докато други тълкували тази идея като "временно увлечение" на президента.

 

Изглед от Гренландия

 

Реакциите от Дания не закъсняха. Бившият датски премиер Ларс Локе Расмусен заяви, че явно става дума за първоаприлска шега. "Не, благодаря!" - такава пък била първата мисъл на Ая Ларсен, гренландска депутатка в датския парламент.

 

Карикатура на Сергей Елкин

Карикатура на руския художник Сергей Елкин

 

Идеята на Тръмп всъщност не е нова: още през 1946 година президентът Хари Труман иска да закупи Гренландия срещу сумата от 100 милиона долара - оферта, която датчаните отхвърлят.

Тръмп харесва и плажовете на Северна Корея

Гренландия е най-големият остров на Земята. Разположен е между Атлантическия океан и Северния ледовит океан. Като изключим Антарктида, Гренландия е най-слабо населеният регион в света. Островът има статута на автономна територия на Дания.

В началото на септември Тръмп за пръв път ще посети Дания. Засега няма информации, че по време на визитатта ще се водят разговори за покупката на Гренландия.

Не за пръв път американският президент се интересува от парцели в чужбина. Преди време той бе заявил, че "чудесните плажове" на Северна Корея били идеално място за курортни жилища.

 

 

Станете почитател на Класа