Германия в криза?

Германия в криза?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    16.08.2019
  • Сподели:

Германия е в криза. Говори се за съкращаване на хиляди работни места. Да, вярно е, но вярно е също така, че гръбнакът на икономиката са хилядите малки и средни предприятия. А на тях може да се разчита.

 

 

 

Състоянието на икономиката може да се представя и като по-лошо от действителното. Затова всички се боят да изрекат лошата думичка "рецесия". Няма смисъл обаче да си затваряме очите за истината. В германската промишленост, която е важен стълб на германската икономика, отдавна цари рецесия. Все повече фирми имат намерение да ограничат производството си през следващите месеци, песимизмът надделява над оптимизма.

Причините са много и всички ги знаят: търговските конфликти в света, кризата в световната автомобилна индустрия, растящата вероятност от Брекзит без споразумение, а напоследък и все по-оглушителните военни заплахи, които Китай отправя към Хонконг. Една взривоопасна смесица.

 

default

 

На този фон не е никаква изненада, че брутният вътрешен продукт в Германия през второто тримесечие на годината се е свил с 0,1 на сто в сравнение с първото тримесечие. Може да се очаква, че през текущото трето тримесечие ще бъде отбелязан следващият спад и тогава ще сме принудени да кажем, че германската икономика - вече и официално - е в рецесия. След спад на икономическия ръст в две последователни тримесечия на годината икономистите говорят за "техническа рецесия".

Напълно нормално развитие

Ситуацията навярно ще стане именно такава. Няма обаче причина да изпадаме в паника, нито да вкарваме в действие програми за стимулиране на конюнктурата. Този икономически спад, макар и да е предизвикан от посочените по-горе специфични фактори, е нещо напълно нормално. И то, тъкмо след продължителна фаза на подем, какъвто Германия преживя през последното десетилетие. Конюнктурата представлява редуване на цикли с различен характер, а не праволинейно развитие.

Защо подобен спад в икономиката е важен? Много фирми в Германия буквално „прегряха“ - през изтеклите години произвеждаха на все по-високи обороти. Често не смогваха дори да изпълнят всичките си поръчки. Капацитетните им възможности бяха почти изчерпани. Да добавим и прословутия недостиг на специалисти. Сега явно ще настъпи необходимото охлаждане на икономиката: с други думи - ситуацията просто ще се нормализира.

Стотици хиляди незаети работни места

Тревогата, че ще последват масови съкращения на работни места, за момента също е напълно неоснователна. Разбира се, че звучи застрашително, когато големи концерни като Байер, БАСФ и Фолксваген обявяват, че ще закрият хиляди работни места. Само че гръбнакът на германската икономика създават не големите концерни, а преди всичко хилядите малки и средни предприятия. А те са доказали, че на тях може да се разчита.

Никога в следвоенната история на Германия не е имало по-висока трудова заетост от сегашната. При това проучванията сочат, че в страната има към 1,4 милиона незаети работни места. Да не забравяме, че Германия разполага с един отличен инструмент за преодоляване на кризи: въвеждането на съкратено работно време и временно намаляване на заплащането. В този случай Агенцията по труда временно поема изплащането на заплатите. Така се избягват съкращенията, а предприятията запазват специалистите си.

Понастоящем в германската Агенция по труда има постъпили 50 000 заявки за временно намалено заплащане при намален работен ден. През 2009 г., по време на световната финансова криза, когато германската икономика отбеляза спад от 5 на сто, заявките възлизаха на 1, 5 милиона. Навремето този механизъм помогна да се избегнат масови съкращения.

Нужни са нови инвестиции!

Онова, от което Германия се нуждае сега, е въвеждането на бързи данъчни облекчения за трудещите се. Сегашният икономически спад със сигурност щеше да е още по-голям, ако не беше голямото вътрешно търсене. Сега, когато лошите новини за икономиката ще накарат хората да пазаруват по-предпазливо, а фирмите ще се въздържат от по-големи инвестиции, ще е добре финансовият министър да стане малко по-щедър. Сега са нужни не икономии, а поощрения за инвестиране и потребление.

Едно много добро предложение направи наскоро авторитетният икономист Михаел Хютер. Неговата идея предвижда създаването на т.нар. Германски фонд с капитал от 450 милиарда евро за срок от десет години, който да се финансира чрез държавни облигации. Парите от фонда могат да бъдат инвестирани в области като транспорта, създаването на бърз интернет, жилищното строителство, образованието и защитата на климата. Така би имало за всекиго по нещо. Опасявам се обаче, че при сегашното правителство на Германия подобни неща са невъзможни.

 

 

 

Станете почитател на Класа