Версаче се извинява на Китай за тениска

Италианската модна къща Versace официално се извини на Китай, след като дизайнът на една от нейните тениски предизвика силна критика в азиатската страна, съобщава Reuters. На тениската бяха изписани имената на няколко града, свързани със съответните им страни, но Хонконг и Макао се появиха като независими държави, въпреки че Китай ги счита за неразривна част от своята територия.


Снимката на тениската се изтъркаля по интернет, отприщвайки вълна от възмущение в китайските социални мрежи, където потребителите обвиняваха италианската марка за поставяне под въпрос на националния суверенитет.


В разгара на спора, известната китайска певица и актриса Ян Ми реши да развали договора си с Версаче като посланик на марката. "Териториалната цялост и суверенитет на Китай са свещени и неприкосновени по всяко време", се казва в официалното съобщение на агенцията й.


Предвид размера на скандала, Versace публикува изявление за извинение в китайската социална платформа Weibo в неделя. "Нашият грешен дизайн включваше някои градове, които не бяха свързани с правилната държава. Тениската беше свалена от магазините и унищожена на 24 юли. Извиняваме се дълбоко", се казва в текста, според Global Times. „Версаче отново заявява, че дълбоко обичаме Китай и че уважаваме почтено територията му и националния му суверенитет", се казва в изявлението.


Настоящият вицепрезидент на групата на Версаче и сестра на основателя на модната къща Джани, Донатела Версаче, също се извини на Китай в Instagram и Weibo. "Изразявам дълбоко съжаление за злощастната грешка, допусната наскоро от нашата компания, която сега е въпрос на дебат в социалните медии. Винаги съм уважавала националния суверенитет на Китай и затова исках лично да се извиня за неточността и за всяка болка, която може да сме причинили ", написа жената.


През ноември миналата година хиляди продукти на Dolce & Gabbana бяха премахнати от най-важните уебсайтове за пазаруване в Китай, след скандала, причинен от публикуването на кратки видеоклипове на марката, в които една жена се опита да яде италиански ястия с помощта на клечки, докато мъжкият глас й казва как да го постигне. След като някои потребители почувстваха, че рекламата е расистка и обижда китайската култура, ръководителите на проекта премахнаха графичните документи от платформата.

Станете почитател на Класа