Кримски политолог обясни защо Ердоган не признава полуострова за руски

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган води „старата игра”, преследвайки собствените си електорални цели, поради което не признава руския статус на Крим, смята кримският политолог Денис Батурин.

„Това е старата игра на Ердоган”, заяви той.

Политологът отбеляза, че Ердоган не признава Крим за руски, като в същото време купува системи от С-400 от Русия, влизащи в конфликт със САЩ.

„Той преследва собствените си електорални цели, като говори за интересите на кримските татари, имайки предвид преди всичко диаспората в Турция”, обясни Батурин.

Според него човек не трябва да чака друга реторика от турския лидер. „Той ще продължи да прави резки движения и остри изявления, за да бъде на разстояние от всички източници на сила във външната политика”, смята политологът.

 

 

В същото време Ердоган създава сериозни политически рискове за себе си и страната си с такава политика, заключи Батурин.

По-рано Ердоган по време на пресконференция заедно с украинския си колега Владимир Зеленски заяви, че Турция не признава и няма да признае „анексията на Крим“.

Освен това в Турция Ердоган беше призован да признае Крим за руски.

Крим стана руски регион след референдум, на който повече от 96% от участниците подкрепят обединението с Русия. Президентът Владимир Путин подчерта, че въпросът за собствеността на Крим е закрит напълно.

 

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа