Убиецът на самолетоносачи

В руския завод «Севмаш» завършва капиталният ремонт и модернизация на атомния крайцер «Адмирал Нахимов». В началото на 2020 година корабът ще замине на морски изпитания, след което ще влезе в състава на ВМФ на Русия. «Адмирал Нахимов» ще стане най-големият и най-добре въоръжен кораб не само в Русия, но и в целия свят.

Според наличната информация, в кораба са извършени значителни промени. Премахнати са пусковите установки за противокорабните ракети «Гранит». Вместо тях са поставени универсални пускови установки — 10 на брой. И във всяка от тях по 8 пускови установки.

 

 

Те могат да се използват за пуска на противокорабните ракети «Оникс» и на крилатите ракети «Калибър». Не е трудно да се сметне, че крайцерът ще носи 80 противокорабни и крилати ракети. Тяхното съотношение ще зависи от рода изпълнявани задачи.

Като противокорабни се предполага използването на хиперзвуковите «Циркони», които могат да поразяват цели на разстояние до 1000 км, развивайки скорост до 10 маха.

За противовъздушна отбрана ще се използват 96 ракети от морския комплекс С-400 с далечина на поразяването на височинни цели до 400 км. Системата за близка отбраната на кораба ще бъде обезпечена от системата «Панцир-М».

Противоторпедната отбрана ще бъде обезпечена от комплекса «Пакет-НК», който може да поразява подводници на противника в близка зона и торпеда, които атакуват крайцера.

Ще бъдат заменени всички електронни системи, средствата за радиоелектронна борба, системите за контрол над околната среда. Ще бъде модернизирана хидроакустичната станция.

Според представителя на военното ведомство, модернизацията  на крайцера «Адмирал Нахимов» ще е достатъчна минимум за 20 години. Така крайцерът ще се превърне в един от най-мощните по въоръжение надводни кораби в океанската зона в целия свят.

 

 

Петя Паликрушева, News Front

Станете почитател на Класа