Хакери удариха тайни проекти на руските служби

Хакери удариха тайни проекти на руските служби
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.07.2019
  • Сподели:
Хакери удариха и предоставиха на журналисти архив от сървъра на московската IT-компания „SyTech“ – „тайният доставчик на ФСБ“. Федералната служба за безопасност (ФСБ) е наследник на прословутият КГБ. От осветените документи става ясно че фирмата е изпълнявала минимум 20 IT-поръчки на руските тайни служби. В това число проект за използващите браузъра Tor, който дава възможност да се избегне цензурата в интернет и да се влезе в Dark web (Тъмната мрежа).
 
.
 

Хакерската атака е проведена на 13 юли. Предполага се, че това е най-голямото изтичане на информация от руските служби за тяхното нелегално проникване в мрежата и следене на граждани. Хакерите споделили източените данни с групата Digital Revolution, която през 2018 г. пое отговорността за проникването в сървъра на НИИ „Квант“, работеща за ФСБ и вкарана в американския списък за налагане на санкции. Същата „Квант“ е един от възложителите на поръчки на „SyTech“.

Повечето от секретните поръчки идвали от името на военна част №1330. Предполага се, че тава дума за 16-то управление на ФСБ, което се занимава радио-електронно разузнаване.

Още през 2012 г. служите разработили план за разкриване на хората, ползващи Tor. В същото време действали и проекти за потребителите на Facebook, MySpace и LinkedIn.

Хакерите са се сдобили и с документи, които доказват, че службите са следили обемни файлове, които потребители в мрежата са обменяли помежду си и в които има лична информация. Досега прокуратурата в Русия не е разследвала тайните поръчки на ФСБ. А има данни, че службите се опитват да намерят слабите места на BitTorrent, Jabber, OpenFT и ED2K в мрежата и да следят там потребителите. Програмирани били словосъчетания, чрез които автоматично да се събира информация за потребители особено от кръгове на интелектуалци и в средите на учени. Проектът на ФСБ бил кръстен „Надежда“.

Резкрита е и секретната програма „Данък-3“. Става дума за тайна поръчка на „SyTech“, които да изтриват наличната информация за парите, имотите и задълженията на високопоставени служители в различни ведомства. Предполага се, че това се прави, за да се прикрият данни за управленци на високи позиции, които могат да предизвикат обществено недоволство.

Станете почитател на Класа