Партията на Зеленски печели в Украйна

Партията на Зеленски печели в Украйна
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.07.2019
  • Сподели:

Партията на украинския президент Володимир Зеленски спечели предсрочните парламентарни избори в Украйна, което предоставя на новака в политиката по-широк мандат за задействане на промяна и справяне с корупцията в пострадалата от война страна, предава Ройтерс.

Комикът, който няма предишен опит в политиката, стана известен в ролята си на учител, който става президент в комедиен сериал. Той спечели убедителна победа на президентските избори през април с обещанието да се бори с корупцията и да повиши жизнения стандарт в една от най-бедните страни в Европа.

 

Партията на Зеленски печели изборите в Украйна

 

41-годишният Зеленски трябва да работи с кабинет и депутати, които в мнозинството си са лоялни на предшественика му Петро Порошенко. Това го накара да обяви в деня на встъпването си в длъжност предсрочни избори, за да спечели мандат в парламента.

Резултатите от екзит половете показват, че партия „Слуга на народа“ води убедително пред най-близкия си опонент, въпреки че е възможно да остане без мнозинство. Симпатизиращата на Русия „Опозиционна платформа“ остана далеч на второ място, следвана от партията на Порошенко и тази на бившия премиер Юлия Тимошенко.

Партия „Гласът“, чийто лидер е друг дебютант в политиката – рок звездата Святослав Вакарчук, остана на пето място.

Ликуващият Зеленски заяви, че ще покани партия „Гласът“ на преговори за съставяне на коалиционно правителство. Прозападната партия на Вакарчук съобщи, че е отворена за съюз с нови политически сили, ако те не са подкрепяни от олигарси.

По-голям контрол

Изборите дават на Зеленски по-голям контрол върху страната, която е в центъра на спора между Москва и Запада след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Новото правителство ще трябва също така да задейства договорените реформи с международни донори, за да си осигури нови заеми за милиарди долара и така да запази стабилността на икономиката.

След като гласува в северната част на Киев, Зеленски заяви, че ще вземе решение за вариантите за коалиция, след като станат известни резултатите.

„(Но) Честно казано, не виждаме възможност за коалиция с никой от старите лидери“, допълни той.

Зеленски иска професионален икономист за премиер и заяви, че провежда консултации с възможен кандидат, чието име отказа да назове. „Искам той да е напълно независим човек, който никога не е бил нито премиер, нито председател на парламента, нито лидер на политическа партия“, каза Зеленски.

Отвъд имиджа си на човек от народа Зеленски е проучван заради бизнес връзките си с един от най-влиятелните магнати в Украйна, Игор Коломойски, собственик на телевизията, която направи президента известен. Зеленски настоява, че не се отчита пред Коломойски и няма да вземе неговата страна в спор с държавата заради контрола на най-голямата банка в Украйна.

Зеленски ще опита да постигне нова програма за помощ срещу реформи с Международния валутен фонд (МВФ) и обещава антикорупционни мерки като отнемане на имунитета на депутатите от съдебно преследване.

Зеленски, който често се появява без вратовръзка и говори на избирателите чрез видеа в социалните мрежи, пренесе неформалния си стил от предизборната кампания в президентския си мандат, отбелязва Ройтерс.

Божидарка Чобалигова

Станете почитател на Класа