Разпадането на НАТО започва от Турция

Разпадането на НАТО започва от Турция
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.07.2019
  • Сподели:

Темата за доставките на руските системи за противовъздушна отбрана С-400 към Турция вече е широко отразена в световните медии. Мотивите на Ердоган са посочени — това е застраховка срещу възможното използване на американската авиация при следващия опит за преврат в Турция.

Ердоган обаче има по-сериозни намерения към американците. Това е видно от мястото, където той възнамерява да разположи новопристигналите комплекси.

В Турция очакваха с нетърпение пристигането на С-400.Оборудването се доставяше по въздух, без да се доверява на морските маршрути.

 

 

Ердоган бързаше, и очевидно не защото се страхуваше от реакцията на САЩ. Той бързаше по друга причина.

Ердоган планира да използва С-400 срещу САЩ в Сирия, в зоната извън Ефрат, в Рака. Оттам Турция изтласква САЩ, които не искат да си тръгнат.

Натискът се осъществява меко за сега. Турция разположи там, батальон от 50 танка. Против специалните сили на САЩ това е голяма сила.

Ако след това Съединените щати не напуснат, те вече ще бъдат грубо изтласкани — С-400 ще може да покрие района и да не позволи на американски самолети да ударят на мястото на турските танкове. А това си е напълно неприемливо поражение за САЩ.

Турция разширява зоната си за контрол срещу волята на САЩ и с участието на Русия.

Съединените щати, Израел и Великобритания са в един и същ лагер, а от другата страна са Турция, Китай, Иран и Русия.

Ако си представим разпадането на НАТО, то изглежда така.

Америка има половин година, докато турски ракетчици преминават обучение в Русия.

След това те ще могат сами да решат всички бойни мисии и задачи.

Съединените щати не могат да направят нищо с Турция — тя е съюзник на НАТО и ще реагира на натиск, превръщайки я във враг. Динамиката на отклонението на Турция от САЩ е поразителна: преди пет години беше невъзможно да си представим, че Турция ще направи такива покупки в Русия.

Вашингтон е в капан: от една страна — невъзможно е да не отговори, а отговорът означава ново, дори по-дълбоко поражение. И Вашингтон отговоря: обявено е, че Турция няма да получи F-35, на което Турция декларира готовността си да купи руски Су-57.

И ще купи, с което ще забие още един пирон в «ковчега» на НАТО. И ако САЩ започнат да оказват натиск върху Турция, тогава зад пултовете на купените С-400, докато не са готови още турските кадри, ще застанат руските разчети. А това за САЩ вече е повече от кошмар.

Сега САЩ изглеждат като полудял тиран. Не издържайки напрежението и кризата във връзка с поведението на Турция, на 5 август във Вашингтон ще се проведат изслушвания относно новите задължения, наложени от САЩ за ЕС. След това те могат да бъдат въведени по всяко време.

Доставката на руските С-400 в Турция започна на 12 юли — и турците незабавно отбелязаха, че този ден е избран не просто така.

Във вестник «Хабертюрк» журналистът Мурат Бардакки пише: «Фактът, че доставките на С-400 започнаха на 12 юли, е символ: 12 юли 1947 година Турция и САЩ подписаха споразумение за помощ»:

Вероятността това да е съвпадение изглежда много ниска! В края на краищата, руснаците са такива хора, които са склонни да намират и използват случайни съвпадения, а освен това от времето на царизма има много примери за желанието на руснаците да свързват с важни решения по политически и военни теми с годишнини от определени събития в миналото.

Ако началната дата на доставките на С-400 беше избрана неслучайно, а съзнателно и умишлено, тогава остава само да се каже „браво” и да се свали шапка пред такова решение! “

Турският случай показа, че НАТО е изправено пред криза, с която не може да се справи поради неразрешимите геополитически противоречия на нейните членове.

И докато Турция се отдалечава от американския чадър, подобни процеси ще започнат по целия свят, които вече не могат да бъдат спрени. След 50 години политическата карта на света ще изглежда съвсем различно.

 

 

News Front

Станете почитател на Класа