Небостъргачът, който Лондон не иска

Небостъргачът, който Лондон не иска
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.07.2019
  • Сподели:

"Лалето" (The Tulip). Това е името на 305,3 метровия небостъргач, който трябваше да се превърне в най-високата сграда в британската столица Лондон.

Кръстено така заради уникалната си форма, "Лалето" трябваше да е туристически обект, който да се разгърне на 2889 кв.м. в Лондонското сити. Според плановете небостъргачът щеше да привлича около 1,2 милиона туристи годишно, предлагайки им уникален поглед към цял Лондон.

Плановете за неговото построяване обаче бяха посечени от кмета на града – Садик Кан, който се обяви против построяването на новата сграда.

Тя трябваше да бъде изградена на "Бери Стрийт", до популярната вече кула Гъркин (позната с това име заради приликата си с корнишон), като по план това щеше да отнеме пет години – от 2020 до 2025 г.

И за момент изглеждаше, че това наистина е напът да се случи, въпреки необичайния вид на туристическата атракция. Още през април строителството на сградата беше одобрено през април т.г. от страна на Корпорацията на Лондонското Сити (CLC), местният законодателен орган, който има правомощията да дава разрешения за строителство. Комисията по транспорт и планиране към CLC одобри проекта с 18 на 7 гласа.

Кметът на града Садик Кан обаче посече плановете на архитектите от Foster+Partners след като се възползва от правото си на вето и се възпротиви на построяването на сградата.

Според Кан построяването на сградата ще навреди на градския пейзаж и от подобен строеж като цяло ще има твърде малко обществена полза. Ето защо Кан препоръча на CLC да откажат разрешително за строеж на сградата.

Критиките на лондонския кмет са в няколко насоки. Първо, по негово мнение дизайнът на "Лалето" не отговаря на "най-високите стандарти", изисквани за строителство на това място. Второ, според Кан близостта, височината и материалите на предложения небостъргач ще се отразят негативно на историческия район около лондонския Тауър.

Кан се тревожи, че около "Лалето" няма да има и достатъчно пространство, за да предотврати струпването на твърде много хора, и това ще направи районът опасен.

Лондонският рецензионен панел към кметството, който осигурява "експертни мнения" за проекти с особено значение за лондончани, е стигнал до извода, че "Лалето" "не представлява архитектура от световно ниво", че на проекта му липсват качествата за едно отворено обществено пространство и че е неговата социална и екологична устойчивост не отговарят на амбициите за височината му и отражението му върху лондонския пейзаж.

 

1asw333

 

Идеята зад сградата беше на върха й, където са "цветовете" на "Лалето", да има 12 етажа, предоставящи уникални гледка към Лондон, ресторант, бар и специална зона за уроци на деца от местните училища.

Специални прозрачни "гондоли", въртящи се от външната страна на сградата, трябваше да позволяват на туристите още по-уникален изглед към британската столица.

 

Гондолите, които трябваше да забавляват туристите в "Лалето". Снимка: Foster+Partners

 

Планираното удоволствие на туристите обаче нямаше да е безплатно – влизането в "Лалето" щеше да е възможно само след закупуване на билет. Ето защо одобряването на сградата от CLC стана с известни условия, едно от които беше ограничаване на продажбата на билети в пиковите часове.

Foster+Partners месеци наред се опитваха да представят идеята си като добра за града и одобрявана от лондончани. В сайта си дори публикуваха две социологически проучвания, за които твърдят, че са независими. Според първото (януари 2019 г.) две трети от лондончани подкрепят построяването на небостъргача, а според второто (юни 2019 г.) според 65% от анкетираните казват, че като атракция новата сграда ще е "атрактивно допълнение към лондонския пейзаж".

Същевременно организации, занимаващи се със съхраняване на историята на Лондон, се обявиха против сградата заради притеснения как нейния по-модерен дизайн ще се отрази на исторически пейзаж на Лондон.

Не липсват реакции и онлайн, където се изреждат различни неприятни сравнения за дизайна на сградата – някои го сравняват със секс играчка, други с клечка за уши, трети – със сперматозиод.

След "препоръката" на Кан да не бъде позволено построяването на небостъргача, от архитектурното студио излязоха с позиция, че екипът е разочарован от решението на кмета. Посочват, че ще отделят време, за да обмислят "потенциалните следващи стъпки за проекта "Лалето"".

Ако CLC наистина откаже да разреши строителство на сградата, архитектите имат право да обжалват решението пред министъра по обществените въпроси и местната власт. А големият въпрос е дали Лондон е готов за нещо толкова нетрадиционно в своя пейзаж.

Станете почитател на Класа