Италия - новото фискално Ел Дорадо?

Италия потвърди желанието си да бъде фискално привлекателна. „Указ растеж“ неотдавна беше превърнат в закон, който предвещава светло фискално бъдеще за новите жители, пише френският вестник Les Echos.

От няколко години Италия преживява осезаемо изтичане на мозъци. Италианските „лауреати“, т.е. притежателите на магистърска степен, масово емигрират в други страни в Европа, дори в Северна и Южна Америка и Азия, които предлагат по-привлекателни заплати от тези в италианските компании. Те заминават все по-рано, често малко след дипломирането, и възнамеряват да останат в чужбина. Една трета от емигрантите си купуват само билет за отиване.

 

Италия - новото фискално Ел Дорадо?

 

През 2018 г. регистърът на италианците в чужбина е включвал 5,3 млн. души и броят им непрекъснато расте.

За да спре изтичането на мозъци, Италия използва фискален чар. Не случайно мерките, които са насочени както към италианците в чужбина, така и към гражданите на други страни, бяха наречени „улавяне на мозъци“.

За италианците в чужбина, които притежават диплома за висше образование или са ръководители на компания, е предвидено намаляване на данъците със 70% и с 90%, ако се установят в област в Южна Италия.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, са да са живели в Италия най-малко от 24 месеца и да не са плащали данъци в страната през последните две данъчни кампании. Освен това тези граждани трябва да получават заплащане предимно в Италия – минимум 183 дни в календарна година. Предвижда се намаляването на данъците да е за срок от пет години, който при определени условия може да бъде удължен на 13 години, ако семейството има три деца.

Какво конкретно означава това? Да вземем за пример ръководител на компания с брутни приходи от 300 хил. евро на година. Обичайно той трябва да плаща данъци в размер на 122 170 евро. Но ако се установи в Палермо или Неапол, данъците му ще намалеят до 7720 евро или до 31 870 евро, ако избере Северна Италия.

Законът, който първоначално предвиждаше намаляване на данъците само за ръководителите на компании и висшистите, в крайна сметка ще включва (благодарение на указ, превърнат в закон през юни) и служители, които решат да се установят в Италия.

Да не забравяме и прочутия плосък данък в размер на 100 хил. евро на година за всички нови жители, които се установяват в Италия за първи път. Срокът му на действие е 15 години. Не на последно място той предвижда освобождаване от наследствен данък, което би накарало много чужденци да пожелаят да се установят в страната.

Законът обхваща и чуждестранните пенсионери. Ако пенсионер, получаващ пенсия в чужбина, се установи в южно селище с по-малко от 20 хил. жители, данъкът намалява до 7%. Това още повече увеличава очарованието на италианската провинция и море, особено за по-заможните пенсионери. Срокът на действие на фискалната мярка беше удължен от пет на девет години и се приближава до португалския модел, който предвижда понижаване на данъците за срок от десет години.

Не на последно място идва спортът. Футболът, наред с храната, е гордостта на Италия. През последните години обаче страната няма особени постижения нито на световни първенства, нито в Шампионската лига. Изглежда, че Италия има нужда от свежа кръв. Предвижда се данъците за италианските професионални спортисти да бъдат намалени с 50%, ако са живели две години в чужбина и планират да се установят в Италия за срок от най-малко две години.

 

 

Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа