Расистките забежки на Тръмп

Свикнали сме този американски президент да напада политическите си врагове. Но това, което си позволи по адрес на четири депутатки от Демократическата партия, си е чиста проба расизъм и сексизъм, пише Мартин Муно.

 

 

 

 

Свикнали сме вече с непредвидимите ходове на 45-ия президент на САЩ. Но това, което Доналд Тръмп разпространи в неделя от мобилния си телефон, бе необичайно дори за политик, за когото обидите и хулите са част от ежедневието.

Тръмп призова няколко представителки на Демократическата партия с миграционен произход да се върнат в родните си страни. Той не назова имена, но бе ясно срещу кого бе насочена атаката му: групичка млади депутатки от Камарата на представителите - Александриа Окасио-Кортес, Аяна Пресли, Рашида Тлаиб и Илхан Омар. Всички те са с по-тъмен цвят на кожата, три са родени в САЩ, само Оман е от Сомалия.

 

https://webnews.bg/uploads/images/94/6694/26694/orig.jpg?_=1446928433

 

Като време и съдържание медийната атака беше много добре пресметната: тя дойде в деня, в който Тръмп обяви мащабни акции срещу пребиваващи нелегално в страната хора - без разрешение за престой, и броени дни след като той трябваше да погребе своя план, предвиждащ при бъдещи преброявания да се задава и въпросът кой е американски гражданин и кой не.

Расистко-сексистки език

Трябва да разбираме така централното послание на президента: вие не сте част от нас, не сте от "народа на Съединените щати". Показателно е, че Тръмп визира не само мигрантския произход, но и пола на депутатките. Той посяга към добре познатата дяснопопулистка карта "ние срещу тях", позовавайки се на цвета на кожата и на произхода. Но отива и по-далеч: допълва расисткия аспект със сексистки. Жените-политици нямат място в неговите светоглед. А от опита си дотук с Тръмп знаем каква роля им отрежда той.

Това, че със своя фойерверк в Туитър американският президент противопоставя младите амбициозни жени в политиката на грандамата на демократите Нанси Пелоси показва колко склонен е разделя каквото може. И се проявява като добър ученик на бившия стратег на предизборната си кампания Стив Банън - човека, който днес се опитва да обедини десните радикали в Европа.

Катастрофа за САЩ

Този туит на Тръмп се цели в твърдия му електорат - възрастните бели мъже. Имаме си работа с президент, който точно година и половина преди следващите избори вече очевидно се намира в предизборна кампания. Колкото повече наближава денят на вота, толкова повече ще виждаме Тръмп да се радикализира.

Все по-ясно става, че неговият проект "Да направим Америка отново велика" се основава на изключването: небелите и жените трябва да вървят там, откъдето са дошли. И това е катастрофа за Съединените щати, за които интеграцията на всички преселници някога беше държавна философия.

Станете почитател на Класа