Путин пред Оливър Стоун: "Сближаването между Русия и Украйна е неизбежно"

Руският президент Владимир Путин бе интервюиран за нов филм на американския режисьор Оливър Стоун, озаглавен "Разкриване на Украйна". Някои подробности от този разговор станаха известни, съобщава агенция РИА Новости.


Този документален филм, посветен на украинската криза, спечели Голямата награда на филмовия фестивал в Таормина (Италия), а съ-режисьорът му Игор Лопатион посочи, че съдържанието на интервюто с руския президент ще остане в тайна, докато филмът има своята премиера в Русия на 19 юли.


По време на изказването си Путин е подчертал, че "изграждането на нормални, приятелски, дори повече от приятелски отношения, между Русия и Украйна е неизбежно ".


Той смята, че руснаците и украинците са "по същество една и съща нация, защото всички те са православни и са наричали себе си руснаци, докато не поискаха да бъдат част от католическия свят, към който Полша се опита да ги привлече".


Въпреки това, руският президент призна, че днес "много хора в Украйна смятат, че трябва да засилят своята идентичност, да се борят за нея", но подчерта, че в Русия никой не е против, нито самият той.


Владимир Путин вярва, че общите корени на двете нации осигуряват "конкурентно предимство пред Запада, което страната му е готова да използва в определени интеграционни процеси и има надежда, че здравият разум и в Русия, и в Украйна ще се насочат към неизбежно сближаване, въпреки че Киев не го иска в този момент".


Руската верига Первый канал уверява, че президентът на Русия е обсъдил с Оливър Стоун инцидента в пролива Керч на 25 ноември 2018 г., когато три кораба на ВМС на Украйна преминаха нелегално руската държавна граница и нарушиха членове 19 и 21 от Конвенцията на ООН по морско право.


Путин посочи, че фактът, че тези кораби се занимават с опасни маневри и техните екипажи отказват да се подчиняват на изискванията на руските гранични служители, е част от предизборната кампания на вече бившия президент на Украйна, Петър Порошенко.


"Той знаеше, че избирателите няма да го подкрепят в източната и южната част на страната и използва тази провокация, за да изостри ситуацията," е повторил руският лидер, и казал "имам основание да вярвам, че той е искал да въведе военно положение в цялата страна. и може би да отложат изборите, защото е искал да остане на власт на всяка цена".

Станете почитател на Класа