„Фифитата“: кои са те и какво искат

Думата "фифи" не се отнася за средната класа, за белите или опозиционистите, а за тези, които презират народа. Тя не се отнася до конкретна социална класа, а до класова перспектива и огромна съпротива към промяната.


Медиите „фифита" са се посветили да изкривят важната историческа справка, на която се основава президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор, за да използва този термин.


„Фифи" са тези, които от днес подготвят пътя за преврат; те са тези, които залагат на насилие, лъжи и конфликти; те са тези, които са уплашени пред реките от щастливи лица, които аплодират и приветстват президента на Мексико.


„Фифитата" могат да бъдат богати или бедни, бели или кафяви, мъже или жени. Това, което ги обединява, не е тяхната социална класа или физическия им облик, а тяхната идеология.


Дълго време в Мексико доминира неолибералната идеология, основана на индивидуализма, конкуренцията, елитарността и расизма. Този подход се опитва да оправдае корупцията, приватизацията и изключването на повече от половината от населението от плодовете на развитието.


Лопес Обрадор предлага друг модел на развитие, основан на колективни интереси, солидарност, честност, демокрация и равенство.


Тези, които гледат на тази нова идеология като на заплаха за своите интереси и джобове, виждат в овластяването на бедните предизвикателство към техните привилегии, а не като възможност да растат заедно: това са „Фифита".


Те са егоистични хора, които не знаят как да споделят, те са расистите, които презират мексиканския народ и мразят мигрантите. В крайна сметка те са верни последователи на идеологията на Доналд Тръмп.


Сега, някои са уплашени от използването на този термин. Те казват, че той разделя страната, когато е необходимо единство.


Очевидно те копнеят за празните и лицемерни речи на предишните президенти, Енрике Пенья Нието и Фелипе Калдерон, които изпълниха ефира с речи на любов и мир, но всъщност бяха посветени на изграждането на режим на привилегии.


Днес най-богатите 10% от Мексико концентрират две трети от богатството, докато над 50 милиона души оцеляват под прага на бедността. Мексико се движи към истинско единство, което включва абсолютно всички мексиканци, а не само няколко избрани.

Станете почитател на Класа