Apple се присмива на Google с провокативен билборд

Уважението към личния живот и данни се превърна в една от най-важните точки в борбата на големите технологични компании за доверието на потребителите. И очевидно, спорът между Apple и Google за поемането на водеща роля в този сектор, е в разгара си.


Apple отдавна популяризира своите политики за поверителност срещу тези на други компании като Google, чийто бизнес модел се основава на натрупване на потребителски данни. И за да илюстрира това, производителят на iPhone често прибягва до гениални рекламни кампании.


През януари, преди Международната изложба за потребителска електроника 2019 в Лас Вегас, компанията инсталира в града голям билборд, който казва: "Каквото се случва на вашия iPhone, остава във вашия iPhone", в ясно позоваване на нарушенията на сигурността от другите технологични гиганти.


Сега компанията от Купертино направи крачка напред и използва отново билборд, за да посочи директно Google, вместо технологичната индустрия като цяло.


Плакатът е поставен на източния бряг на Торонто (Канада), където сестринската компания на Google, Sidewalk Labs, планира да построи интелигентен квартал от следващо поколение, което вече е създало опасения за неприкосновеността на личните данни сред местните жители.


„Ние сме в бизнеса да стоим извън вашите дела. Поверителност, това е iPhone", се казва в рекламния билборд.


Sidewalk Labs, собственост на Alphabet, компанията-майка на Google, предлага планове за развитие и градоустройство на стойност 900 милиона долара, за да подобри качеството на живот и да подкрепи евтини жилища, наред с други мерки. Но спорът произтича от плановете му да инсталира сензори в крайбрежния квартал Quayside, които ще следят движенията и поведението на хората, които работят и живеят там, отбелязва Forbes.


Компанията гарантира, че фотоапаратите и сензорите постоянно ще управляват инициативи и решения за градско планиране и, за да успокоят опасенията, призова за създаването на независим тръст, който да попречи на компаниите, включително и на Алфабет, да продава тези данни на трети страни без тяхното съгласие.


Въпреки това местните жители и критиците на технологичните гиганти не са напълно убедени и планът продължава да предизвиква подозрения.

Станете почитател на Класа