Соmbat 18: Неонацистите...

Името "Combat 18" съдържа тайно послание: Цифрата 18 символизира първата и осмата букви от латинската азбука - А и Х - т.е. Адолф Хитлер. Мнозина се питат защо тази неонацистка групировка още не е забранена в Германия.

 

 

 

Те се наричат Combat 18 - дясноекстремистка организация, около която напоследък много се разшумя. Особено след като се разбра, че основният заподозрян за убийството на политика Валтер Любке - Щефан Е. - е поддържал контакти с неонацистката групировка.

Преди няколко дни нейният германски клон извърши нещо, което иначе прави рядко: публикува свое видео, на което мъж с маска, черни ръкавици и тъмно яке казва, че Германия е стигнала дотам, че всеки гражданин сам трябва да защитава себе си и своето семейство. "Доверието на гражданите в политиката, правосъдието и медиите е напълно разрушено", казва мъжът с електронно подправен глас.

 

default

 

Независимата антифашистка разследваща платформа Exif смята, че е разпознала мъжа от видеото: Робин Шмиман е един от ръководителите на Combat 18 в Германия. Той е лежал 8 години в затвора за убийството на мъж от тунизийски произход по време на обир, а докато е бил зад решетките е водил кореспонденция с Беате Чепе от неонацистката групировка "Националсоциалистически нелегални" (NSU).

Кои са Combat 18?

Появата на видеоклипа на Combat 18 е знак за това, че организацията се чувства поставена натясно, смятат експерти по въпросите на десния екстремизъм. Слeд убийството на Валтер Любке германското вътрешно министерство е поставено под силен натиск да забрани неонацистката групировка. В някои страни, например Канада, това отдавна вече е факт.

Информациите за организационните структури на Combat 18 са доста оскъдни. Разследващата платформа Exif е успяла да идентифицира 50 членове на групата. Твърди се, че те образуват ядрото на организацията, около което се въртят и други склонни към насилие неонацисти. "Те са въоръжени и очевидно се хвалят с това", казва по техен адрес Аксел Залхайзер от Центъра за изследване на десния екстремизъм към Университета на град Йена. Той добавя, че в случая става въпрос по-скоро за група заговорници, която действа като мрежа, а не като отделна организация.

Combat 18 е основана в началото на 1990-те години във Великобритания. Двете цифри в името ѝ отговарят на първата и осмата буква от латинската азбука: AH - инициалите на Адолф Хитлер. В средата на деветдесетте години групата поглъща друга неонацистка група - Blood and Honour, която също така е международна мрежа с разклонения в Германия, САЩ и още няколко други страни. Междувременно Combat 18 се е разраснала и в момента наброява най-малко 21 отделни нейни групировки, действащи в почти всички по цял свят, включително в Русия, САЩ, Бразилия и Чили. Всички те използват една и съща емблема: бял дракон на фона на националните цветове на съответната страна.

Строга йерархия и призиви за въоръжена борба

Combat 18 се отличава от другите неонацистки групировка по това, че призовава към въоръжена борба. Публикуван от Exif вътрешен правилник на организацията говори за това, че кандидатите да се присъединят към групировката трябва да преминат 6-месечен изпитателен срок, преди да бъдат приети за членове. Всеки един от тях плаща месечен членски внос от 15 евро и на събрания са длъжни да се явяват с точно установено облекло: тениска на Combat 18 или яке, черен панталон и черни обувки. Всеки член на групировката дава обет да пази тайна.

Експертът, който участва в разследващата комисия за NSU в парламента на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Пулс - смята, че Combat 18 е активна основно в две области. От една страна ръководи т.нар. "неонацистки музикален бизнес" - организира рок-концерти, които същевременно са и масови прояви на организацията. А от друга страна тя се ангажира с концепция, която най-общо можем да наречем "съпротива без лидер".

 

Десни екстремисти по време на сбор в Магдебург

 

"Тази стратегия не залага на класическата рецепта за терористична организация със строга йерархия, в която има ръководство, което спуска заповедите, и хора, които извършват атентатите. По-скоро тук става въпрос за малки, самостоятелно действащи клетки, които оперират без да чакат заповеди и без да координират действията си с други", посочва Пулс.

Примамка за нацисти? 

Тези клетки не поемат отговорност за нападенията си. "Те не казват: ние бяхме тези, които …," а просто убиват мигранти, както това правеше групировката NSU", допълва Залхайзер. Това е част от идеологията на Combat 18, междувременно превърнала се в синоним за десен екстремизъм, по думите на Пулс.

Много от наблюдателите смятат, че Combat 18 е въоръженото крило на организацията Blood and Honour, която от 2000 година е забранена в Германия. От Exif допускат, че Combat 18 още не е забранена, защото използват организацията като примамка за други неонацисти. И още едно смело предположение правят от разследващата платформа - на всички нива в организацията, вкл. в нейното ръководство, са внедрени информатори, на които им плаща държавата.

Сега германското вътрешно министерство очевидно се готви да забрани групировката. Министър Хорст Зеехофер ще проучва конституционните възможности за налагането на такава забрана. Според мнозина, това е трябвало да стане  още преди години.

Станете почитател на Класа