Кои американски акции печелят от опасенията за глобалната икономика?

Кои американски акции печелят от опасенията за глобалната икономика?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    11.07.2019
  • Сподели:

„Пазарът ни хвърли трудна топка във вторник, тъй като инвеститорите избягваха сигурните дефанзивни акции, дори след като Wall Street получи важни доказателства, че глобалната икономика буксува”, коментира пазарният анализатор Джим Креймър за CNBC.

BASF, гигантския немски производител, свързан с полупроводниците, автомобилите, пестицидите и потребителските продукти, разкри в понеделник, че може да се наложи да свие с 30% годишната си прогноза за печалбата. Компанията отдава евентуалната ревизия на слабите продажби на автомобили и търговската война между САЩ и Китай.

Според Креймър слабите перспективи през BASF са „нещо значимо”.

 „Сега вече имаме истинско основание да сме разтревожени. Макар че Федералният резерв смята, че бизнесът е силен заради страхотния доклад за заетостта от миналия петък, лошите прогнози на BASF сочат, че глобалната икономика може би е в по-лошо състояние”, посочва Креймър.

 

Кои американски акции печелят от опасенията за глобалната икономика?

 

Когато индустриалните компании започват да се препъват, паричните мениджъри обикновено влагат средствата си в безопасния сектор на потребителските стоки, защото той се представя добре, дори когато икономиката се забавя.

Креймър обаче е изненадан да види как се понижиха акциите на PepsiCo (-0,6%), която оповести солидни тримесечни резултати във вторник сутринта и запази финансовите си прогнози.

 „Внезапно загубихме любимото си убежище. Парите се насочиха към технологичните компании с бърз растеж, които нямат нужда от силна икономика. Тези компании се занимават с това да правят другите бизнеси по-производителни чрез облачни услуги или анализ на данни и ще се справят добре при спад”, изтъква анализаторът.

 „Парите се насочиха към акции на компании от областта на киберсигурността като Fortinet, Palo Alto Network и Okta”, отбелязва Креймър.

 „За мен изглежда, че голяма част от бичето настроение към сектора произтича от анализаторите, които следят CrowdStrike, новата публична компания за киберсигурност, базирана в облака”, казва той.

Компаниите за осъществяване на разплащания също получиха пазарна подкрепа, включително Square, PayPal и Wex.

„Акциите от сектора на полупроводниците бяха разпродадени напоследък, но инвеститорите показаха положителни нагласи към AMD, Western Digital и Micron Analog Devices”, констатира Креймър.

Анализаторът също посочи дефанзивни акции от технологичния и медицинско-технологичния сектори като L3harris, Technologies Edwards Lifesciences. Той отбеляза и ръстa от 3 долара за акция при Facebook.

 „Изводът: Когато инвеститорите започнат да се тревожат за глобалната икономика парите или потичат към сигурните акции от потребителския сектор, или към турбо акциите със силен растеж, които могат да устоят на спад”, завършва Креймър. „Днес спечелиха акциите на растежа. Утре? Кой знае”.

 

 

Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа