Американски адмирал съобщи за руски войски във Венецуела

Според него руски военнослужещи и технически персонал поддържат „руската техника“

Шефът на Южното командване във въоръжените сили на САЩ – адмирал Крейг Фолър, смята, че във Венецуела се намират стотици руски военнослужещи, предава ТАСС.

„Руски войски и руски технически персонал се намират в Боливарианската република и присъствието им се изчислява в стотици…“

Според адмирала те поддържат „работоспособността на руската военна техника“ и поддържат режима на Мадуро.

На 9 юли адмиралът беше изслушан на съвещанието на един от подкомитетите в комитета по въоръжените сили в Конгреса на САЩ.

В края на юни руското посолство във Венецуела на страницата си във Фейсбук съобщи, че руските военни техници, които работят във Венецуела, са излетели от Каракас за Москва на самолет Ил-62. Както се отбелязва в съобщението, руските специалисти се „намирали във Венецуела последните три месеца, оказвайки техническа помощ, предоставена от Русия по договорите във военно-техническата сфера…“.

 

 

„Не става дума за руско военно присъствие, а само за изпълнението на технически договори, което не съдържа елементи на дестабилизация на обстановката…“ – се посочва в съобщението.

В последните години Русия и Венецуела сключиха договори във военно-техническата сфера на стойност 11 милиарда долара. Венецуела купи мобилни системи за ПВО със среден и голям радиус на действие, 100 хиляди автомата „Калашников“ – АК-103, изтребители, вертолети и танкове.

На 3 юни американският вестник The Wall Street Journal съобщи, че Русия е отзовала ключовите си съветници по отбраната във Венецуела и там почти не са останали руски военни съветници.

Преди това, през май, държавният секретар на САЩ – Майкъл Помпео, обвини Русия в нахлуване във Венецуела. Той твърди, че руснаците във венецуелските структури за сигурност „са стотици, ако не и повече“…

 

Издателство PACПEP

 

Станете почитател на Класа