Скандалът с ментетата в галерия "Структура" гърми из цяла Европа

Скандалът с ментетата в галерия "Структура" гърми из цяла Европа
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    20.06.2019
  • Сподели:

Редица европейски медии, начело с британския таблоид "Дейли мейл", отделят в последните дни огромни материали на разразилия се скандал с фалшиви картини в софийската галерия "Структура". На Острова се интересуват особено от случая с френската илюстраторка Малика Фавър, която живее в Лондон. Именно копие на нейна рисунка за корицата на "Кама Сутра", издание на "Пенгуин" от 2012 година, е представено като творба на Сирак Скитник, починал през 1943 г.

 

Скандалът с ментетата в галерия "Структура" гърми из цяла Европа

 

Самата Фавър заявява, че това е "абсолютно луда и сюрреалистична ситуация", в която си мислиш, че това просто не е възможно. 37-годишната дама допълва, че не е единствената и че доколкото знае, копия на творби на още двама художници са представени под други имена на същата изложба. В рамките на шегата френската майсторка дори казва, че донякъде се е почувствала поласкана от добрия вкус на измамниците.

Фавър заявява, че е разбрала за случая преди броени дни и в момента го проверява. От отговорите й в туитър става ясно, че обмисля да търси правата си по съдебен път и вече се е свързала с галерията.

Под публикациите на художничката в социалните мрежи някои отбелязват "така е в България", други се шегуват, че явно става дума за пътуване във времето, трети пък се възмущават от плагиатството. Друг потребител пък отбелязва, че Сирак Скитник е мъртъв и затова само Фавър знае истината, а тя му отвръща шеговито: "Говоря си с него с дъска за контактуване с духове. И той е малко раздразнен."

Прочетена 387 пъти

Станете почитател на Класа