Добре, че Австрия спаси Германия

Всички да плащат магистрални такси в Германия, само германците не? Що за абсурд! Добре, че бяха австрийците, за да ни избавят от това безумие, пише в своя коментар Феликс Щайнер.

 

 

 

Малко са нещата, за които германците има защо да са благодарни на Австрия: човек се сеща най-вече за виенския валс или тортата "Сахер", за ябълковия щрудел и някои други тамошни вкуснотии. Но вчерашният ден несъмнено даде на всеки обикновен германец истински важен повод да се радва, че австрийците са негови съседи. Причината: Австрия спаси Германия от един бюрократичен абсурд. А именно: от магистралните такси. След като Австрия подаде жалба срещу германското решение, Европейският съд в Люксембург оповести във вторник (18.06.), че избраният от Германия модел за събиране на пари противоречи на европейското право, защото дискриминира чужденците.

 

Магистрала в Германия

 

Всъщност, според Германския автомобилен клуб (ADAC), изобщо не беше сигурно, че Германия ще постигне целта, заради която трябваше да се въведе тол-таксата по германските аутобани. А тя гласеше: да се напълни държавната хазна. В проекта за пътните такси германците станаха жертва на онова, в което са просто ненадминати: те са надарени с невероятната способност да решават и най-малкия проблем по особено задълбочен и безумно сложен начин.

Една спонтанна баварска идея

Идеята за магистралните такси се роди преди шест години в южната част на Германия и по-точно в Бавария. Тамошният бюргер отдавна се гневеше, че когато пътува из всички съседни на Германия държави, баварецът е длъжен да плаща тол-такси, докато чужденците свободно си карали по хубавите германски аутобани, без да вадят от джоба си и стотинка. И тъй като управляващият в Бавария Християнсоциален съюз (ХСС) е популистка партия в пълния смисъл на тази дума, магистралните такси за чужденци моментално се превърнаха в политическа програма.

"Докато аз съм канцлер, няма да има магистрални такси", обеща Ангела Меркел в кампанията преди парламентарните избори през 2013 година, но малко след тях, "желязната" уж канцлерка се отметна от думите си, а искането на ХСС стана част от коалиционното споразумение на предишното федерално правителство. Оттогава насам това малоумие занимава безброй щабове от експерти и работни групи в ръководеното от ХСС министерство на транспорта.

Всъщност, още тогава можеше да се намери лесно решение за всички - без значение дали са германци или чужденци. Шофьорите просто можеха да си купуват стикери за платената такса и да ги лепят на предното стъкло на колите си. В Австрия, Швейцария и Чехия от години действат именно по този начин.

Дори и за приятелите на по-модерните технически решения имаше логична опция: съществуващата система за тол-такси, въведена за товарните камиони, можеше чисто и просто да бъде разширена, така че да обхване и леките автомобили. Съответната чип-карта тогава би отчитала съвсем точно изминатите километри, така че този, който пътува много, да плаща и повече от онзи, който само еднократно преминава през Германия. 

Чиста проба дискриминация

Да, ама не. И нали сме уж супер европейци, дето все се даваме за пример на останалите в ЕС, решихме, че можем да извъртим нещата - така че тъкмо ние, германците, да не плащаме пътните такси. Понеже хем сме си били платили за аутобаните, хем сме имали най-високите цени на бензина, а и най-високите данъци за автомобилите в Европа.

А пък и първоначалната идея всъщност беше да плащат само глупавите чужденци, които ни бъркат в портмонетата, когато ние, германците, преминаваме през техните страни.

Пълна загадка е защо никой в Берлин, в Еврокомисията или дори в Европейския съд не успя да забележи, че решение, според което, ще плащат само чужденците, но не и германците, е чиста проба дискриминация. По споменатите инстанции навярно са смятали, че екологичният камуфлаж на мярката (колите с по-ниски емисии на вредни газове щяха на практика да са изцяло освободени от плащането на тол-таксите) ще успее да прикрие недодялания и дискриминиращ бартер.

След шест дълги години най-сетне се слага край на това безумие и това е добре! Благодарение на Австрия!

 

 

 

Станете почитател на Класа