Спорът за валутните курсове

Спорът за валутните курсове
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.06.2019
  • Сподели:

Марио Драги, управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ), има да каже някои строги думи на американския президент Доналд Тръмп. Отговорът на централния банкер дойде, след като държавният глава го обвини в несправедливо коригиране на обменния курс на еврото.

„Имаме своята задача, имаме своя мандат“, заяви Драги пред журналисти в рамките на форум на ЕЦБ в Португалия, цитиран от CNBC. По думите му банката има своето разбиране за ценова стабилност, която е дефинирана като ниво на инфлацията близо до, но под 2% в средносрочен план.

Драги наблегна на това, че централната банка на еврозоната е „готова да използва всички необходими инструменти, за да изпълни този мандат“. Посрещнати с аплодисменти бяха и думите му, че банката не е фокусирана върху обменния курс на единната валута.

Американският президент атакува директно Драги по-рано днес, след като управителят намекна, че вратата е отворена за още парични стимули в Европа, което ще се отрази върху цената на еврото спрямо долара.

„Марио Драги току-що обяви, че може да бъдат въведени още стимули, което незабавно понижи (цената на – бел. ред.) еврото спрямо долара, правейки несправедливо лесно за тях да се конкурират срещу САЩ“, написа в туит президентът. „На тях това им се разминава от години, както и на Китай и на други“, допълни още той.

По-късно Тръмп коментира и ръстовете на германския борсов индекс DAX вследствие на коментарите на Драги, наричайки случващото се „много несправедливо за САЩ“.

В изказване от вторник управителят на ЕЦБ изпрати сигнал за възможни нови икономически стимули, като по думите му банката може да свие още лихвите или да осигури допълнителни покупки на активи, ако инфлацията не достигне желаните стойности.

Само в рамките на няколко минути след изказването еврото поевтиня с близо 0,2% спрямо долара. В същото време доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа достигна ниво от -0,30% за първи път, а доходността по 10-годишните американски облигации се понижи до най-ниското си ниво от септември 2017 г. насам (2,0475%).

Изказването на американския президент идва в навечерието на поредната среща на ръководството на Федералния резерв, която ще завърши в сряда. И макар да не се очаква на нея да бъде взето решение за понижаване на лихвите, то икономисти и инвеститори са съгласни с мнението, че това все пак ще стане по някое време тази година, припомня Bloomberg.

Обвиненията на Тръмп отварят и нова тема за спорове по време на предстоящата среща на Г-20 в Япония следващата седмица. твърденията му, че Китай и еврозоната умишлено отслабват валутните курсове на своите валути спрямо долара, подчертават схващането му, че големите търговски партньори на САЩ упражняват несправедлива конкуренция.

Елена Илиева

Станете почитател на Класа