Заев очаква Скопие да започне преговори за...

Министър-председателят предрича позитивни резултати за преговорите от министерската среща на Общността

В интервю за германското икономическо издание Das Handelsblatt, цитирано от "Фокус", министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев сподели, че очаква позитивни резултати по въпроса за започването на преговори за македонското членство в Общността от министерската среща на страните от Европейския съюз, която ще се състои във вторник в Брюксел.
„Очаквам позитивни и ясни заключения, които заявяват, че можем да започнем преговорите за присъединяване тази година, по този начин ще осигурим допълнителна мотивация за процеса на реформи в Северна Македония“, подчерта Заев.
На въпрос кой според него е най-положителният сценарий за македонското членство, премиерът на страната отговори: „2025 или 2030 в ЕС. Не знам. Въпросът е кога ще бъдем готови и кога Европа ще бъде готова за нас. И двете страни са важни. И пътят, защото реформите са от полза за страната“. 


Коментирайки ситуация, в която решението за преговорите към ЕС не бъде взето бързо, Заев отбеляза: „Перспективата на ЕС е мотивацията за нас. Не искаме да станем член на ЕС бързо. Но ние се нуждаем от преговорите за членство в ЕС, за да предприемем следващите стъпки. Всички работим заедно - правителство, опозиция, профсъюзи, търговска камара и неправителствени организации в името на постигането на общата цел. Европа ни обеща: ако изпълните ангажиментите, ЕС също ще изпълни своите. Това обещание е много важно за нас“. 

 

 

 

Станете почитател на Класа