Бюджетният дефицит на САЩ

Бюджетният дефицит на САЩ
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    13.06.2019
  • Сподели:

Американският бюджетен дефицит нарасна до 738,6 млрд. долара през първите осем месеца на фискалната година, която в САЩ започва през октомври. Това представлява увеличение от 206 млрд. долара спрямо година по-рано на фона на по-бързия темп на нарастване на разходите спрямо приходите.

Недостигът е с 38,8% повече спрямо същия период на миналата година, става ясно от съобщение на финансовото министерство, цитирано от Bloomberg. Властите представиха в сряда ежемесечната си бюджетна ревизия.

От началото на фискалната година през октомври приходите в хазната са нараснали с 2,3%, но въпреки това не успяват да наваксат с увеличението от 9,3% при разходите.

През май фискалният дефицит се увеличава до 207,8 млрд. долара, което е увеличение от 41,5% спрямо същия месец на 2018 г. Това е и значително над прогнозите от допитване на Bloomberg за увеличение до 202,5 млрд. долара.  

Най-големият месечен бюджетен дефицит на страната бе отчетен през февруари, когато пропастта за най-краткия месец от годината достигна 234 млрд. долара – значително повече от миналогодишните 215,2 млрд. долара. Дефицитът изпреварва предишния рекорд от 231,7 млрд. долара, достигнат преди седем години, показват данни.

Основна причина отново бе 20-процентен спад на приходите от корпоративни данъци и увеличение на разходите от началото на фискалната година през октомври.

Пропастта в бюджета продължава да нараства и при управлението на президента Доналд Тръмп, водена основно от комбинация между данъчните съкращения, въведени в края на 2017 г., за които се очаква в рамките на десетилетие да достигнат до 1,5 трлн. долара, и нарастващите разходи на равителството.

 

1a1as

Бюджетен дефицит на САЩ за месец май

Дефицитът на САЩ се очаква да достигне 897 млрд. долара през тази фискална година спрямо 779 млрд. долара миналата. В същото време през фискалната 2022 г. той се очаква вече да е над 1 трлн. долара, показват изчисленията на Бюджетната служба към Конгреса.

От Белия дом заявиха, че данъчните съкращения ще се изплатят сами, създавайки повече приходи чрез по-бърз и устойчив икономически растеж.

С разпалването на търговската война с Китай и налагането на по-високи мита върху вноса от Поднебесната империя, САЩ отчитат приходи 4,9 млрд. долара от митнически налози през май. С това сумата за първите осем месеца на фискалната година достига до 44,9 млрд. долара – почти двойно на същия период на миналата година.

 Елена Илиева

Станете почитател на Класа